15. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 1. 2009

Stratfor: Ruská plynová past

KD│V okamžiku, kdy vzniká tento text, vstupuje plynová krize v Evropě do svého třináctého dne.

Zatímco toto téma proniklo do západních myslí teprve v posledních letech, Rusko a Ukrajina se svářily o detaily dodávek zemního plynu, jejich objem, ceny a přepravní podmínky od rozpadu Sovětského svazu v roce 1992. Smlouva byla nakonec vždy uzavřena, protože Rusko potřebuje tvrdou měnu získávanou vývozem do Evropy (přes Ukrajinu), a Ukrajina zase k provozu svého hospodářství potřebuje zemní plyn. V posledních letech se ovšem dvě zásadní věci změnily.

Zaprvé, Oranžová revoluce na Ukrajině v roce 2004 vynesla k moci vládu nepřátelskou Rusku. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko by rád viděl svou zemi zapojenou do Evropské unie a NATO; pro Rusko by ovšem takový vývoj byl polibkem smrti.

Ukrajinou prochází většina infrastruktury spojující Rusko s Evropou, od produktovodů přes silnice a železnice až po elektrické sítě. Hospodářská centra Ukrajiny a Ruska jsou zásadním způsobem spojena; průmyslové a zemědělské oblasti obou zemí přecházejí jedna v druhou takřka nepozorovaně. Východní Ukrajina je domovem největšího soustředění etnických Rusů a rusky hovořících obyvatel mimo Rusko samé. Domovským přístavem ruské Černomořské flotily je Sevastopol nebo poloostrov Krym, což ukazuje, že ruské možnosti pro budování přístavů byly příšerné -- a že zbývající ruské možnosti jsou ještě strašnější.

Ukrajina na jihu zasahuje do evropského Ruska tak daleko, že každá nepřátelská mocnost kontrolující Kyjev může snadno ohrozit řadu klíčových ruských zájmů, včetně samotné Moskvy. Ukrajina se také táhne tak daleko na východ, že nepřátelský Kyjev může přerušit větší část existující infrastruktury směřující na Kavkaz. Jednoduše řečeno, Ukrajina mimo ruskou sféru vlivu mění Rusko v čistě defenzívní mocnost s mizivou nadějí odolat jakémukoliv nátlaku. Ale rusifikovaná Ukrajina na druhé straně Rusku umožňuje vysílat ozbrojené síly vně a stát se velkým regionálním -- a potenciálně globálním -- hráčem.

Druhou změnou je, že Rusko má nyní ekonomický nárazník, takže může tolerovat dočasnou ztrátu příjmů z vývozu plynu. Od doby, kdy se Vladimir Putin jako premiér v roce 1999 poprvé dostal k moci, každá vláda, kterou řídil, hospodařila s pořádným přebytkem. V polovině roku 2008 se ruští úředníci pravidelně chlubili rezervou ve výši 750 miliard dolarů a tím, že se Moskva brzy nevyhnutelně stane světovým finančním centrem. Nepřekvapí, že současná recese tento optimismus poněkud omezila. Obsah moskevského prasátka se už zmenšil o zhruba 200 miliard dolarů. Pokusy ochránit ruské podniky a rubl si již vybraly svou daň na financích, ruský rozpočet na rok 2009 je jasně deficitní, a řeči o ruském New Yorku skončily u ledu.

Avšak ve srovnání s finančními potížemi sousedů ruské potíže blednou -- ne co do tvrdosti, ale z hlediska důsledků. Rusko není rozvinutou zemí, a dokonce i státy Střední Evropy se velmi snaží o další rozvoj. Nedostatek kapitálu prostě Rusko nepoškodí tolik jako dejme tomu Slovensko. A i když se země ještě nevrátila k centrálnímu plánování, sílící vládní kontrola všech kapitálových zdrojů toho má z ekonomického hlediska více společného se Sovětským svazem než s 90. lety, o volnotržním Západě nemluvě. Recese relativně zvýšila ekonomickou sílu Ruska -- o dalších zdrojích ruské moci ani nemluvě. Páky v energetice, politice a vojenství jsou nyní stejně silné, jako byly během srpnové války s Gruzií.

Je velmi rozvláčné hovořit o tom, že před rokem 2004 byl rusko-ukrajinský spor o plyn pouhou součástí obvyklého chodu věcí. Avšak nyní Rusko cítí, že na tomto sporu závisí jeho přežití, a že má finanční prostor k manévrování, aby vyvíjelo silný tlak -- a tak se každoroční rituál vyjednávání o dodávkách plynu stal klíčovým ruským nástrojem, jímž má být Kyjev sražen na kolena.

A je to silný nástroj. Celé dvě třetiny ukrajinské poptávky po zemním plynu pokrývají ruské zdroje a příjem z tranzitu plynu je páteří ukrajinského rozpočtu. Ukrajina je jakýmsi ekonomickým šílenstvím, ale globální recese teď postihla především ocelářský průmysl, nejsilnější sektor ekonomiky. Juščenkovy dny jsou patrně sečteny. Nejčerstvější výzkumy provedené před letošními prezidentskými volbami umisťují jeho preference na úroveň statistické chyby.

Ale i v dobách, kdy se Juščenko těšil dobrým vyhlídkám, nemělo Rusko problém s udržováním či dokonce zesilováním tlaku. Kreml by mnohem raději viděl Ukrajinu zničenou než jako součást Západu, a Moskva je ochotna způsobit ohromné vedlejší škody řadě hráčů, aby zajistila zájmy, které považuje z hlediska svého přežití za klíčové.

Evropa je prominentní obětí této hry - dováží čtvrtinu své spotřeby zemního plynu z Ruska a přibližně 80 procent těchto dodávek prochází ukrajinským územím. Všechny ruské dodávky nyní byly suspendovány. Evropa řadou diverzifikačních programů usiluje o snížení závislosti na ruském plynu, tyto programy však ještě potrvají celá léta. Mezitím toho pro závislé státy nelze mnoho udělat.

Na rozdíl od uhlí, jaderné energie nebo ropy nemůže být zemní plyn snadno dopraven jinak než plynovodem vedoucím do předem stanovených destinací. To znamená, že rozhodnutí o propojení s dodavatelem vyžaduje ke své realizaci dekády a nemůže být snadno přizpůsobeno, když jde cosi špatně. Import zkapalněného zemního plynu vyžaduje rozsáhlé dovednosti v oblasti nízkých teplot, stejně jako specializované instalace, jejichž budování vyžaduje několik let. Změna plynovodné sítě je ještě dražší a vyžaduje více času. Jediné, co teď mohou evropské země udělat, je doslova spoléhat na vstřícnost cizinců - dokud spor nepomine, nebo je nenapadne zvlášť kreativní řešení.

Protože ruským cílem v celé hře je zlomit Kyjev, evropské země toho moc nenadělají. Ale jeden stát, Německo, se určitě snaží. Mezi velkými evropskými státy je nejvíce závislý na ruských zdrojích obecně a na energii zvlášť.

Německá kancléřka Angela Merkelová a Putin strávili tři noci z uplynulého týdne v telefonních rozhovorech a koncem tohoto týdne se na dva dny setkají. Němci mají tři primární důvody chovat se k Rusům vstřícněji v dobách, kdy se zdá, že by měli být stejně rozhněvaní jako ostatní Evropané.

Zaprvé, většina zemního plynu pro Německo neprochází přes ukrajinské území, ale přes Bělorusko, a Berlín tedy není zasažen stejně jako ostatní. Zadruhé, Merkelová stejně jako jiní němečtí lídři ví, že případný konflikt Ruska se Západem by se odehrával disproporcionálně na úkor německých zdrojů -- a možná dokonce na německé půdě. Německo je pro Rusko nejbližší velkou mocností a bylo by ohniskem každé větší akce, ať už ruské nebo západní, ofenzívní nebo defenzívní. Německým národním zájmem proto není bojovat s Rusy, ale najít způsob, jak s nimi žít. Z německého hlediska je Ukrajina -- a možná i přizpůsobení polského postoje -- cenou, kterou je za moskevský pocit bezpečí třeba zaplatit.

Zatřetí, Německo pomýšlí na posílení své pozice v Evropě. Pokud diskuse Merkelové s Putinem vyústí v obnovení dodávek plynu, pak nejen že Rusko bude pohlížet na Německo jako na partnera, ale Německo může také získat dobrou pověst v Evropě. Pokud k jeho ekonomickému svalstvu přibude i svalstvo politické, výsledný obraz by velmi napomohl k zajištění jeho návratu na mezinárodní scénu.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       15. 1. 2009
16. 1. 2009 Letadlo havarovalo v New Yorku a spadlo do řeky
15. 1. 2009 Když slyšíte, jak ti lidi řvou bolestí v nemocnicích...
15. 1. 2009 Gaza: zranění v nebezpečí -- nemocnice Al-Quds zasažena
15. 1. 2009 Izrael zasáhl ústřední kancelář OSN pro uprchlíky v Gaze
15. 1. 2009 Vysoké civilní oběti jsou v Gaze proto, že Hamas používá civilisty jako lidské štíty
15. 1. 2009 "Válka proti terorismu" byla chyba
14. 1. 2009 BBC: Palestinské děti mají zranění způsobená kulkami
15. 1. 2009 Smrt v Gaze
14. 1. 2009 Počet osob usmrcených v Gaze "přesáhl 1000"
14. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění Alex  Koenigsmark
15. 1. 2009 Neštěstí, neporozumění, Palestinci, Izraelci a 11. září 2001
15. 1. 2009 Ruský miliardář kupuje britský bulvární deník
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past
15. 1. 2009 Země tam, země tady Oldřich  Adamec
15. 1. 2009 Společnost zakletá v politicko mediálním kódu Bohumil  Kartous
15. 1. 2009 Čtyřicet let starý stín, také Palachův... Miloš  Dokulil
15. 1. 2009 Co by se stalo, kdyby byly v Izraeli opravdu svobodné volby Štěpán  Kotrba
15. 1. 2009 Černý se dostal do britského rozhlasu, ale při tom se shodil
15. 1. 2009 David Černý lámanou angličtinou vystupuje v britské televizi
15. 1. 2009 Uprdnutost František  Řezáč
15. 1. 2009 Potlesk pro křupany Ivan  David
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
15. 1. 2009 David Černý zůstal svým uměním za branami Evropy Josef  Brož
15. 1. 2009 Kandidát na tosemtojelena Bohumil  Kartous
15. 1. 2009 Čím si osladíme ten průš..? Miloš  Dokulil
14. 1. 2009 Něco se konečně povedlo Jan  Čulík
14. 1. 2009 Ať žije David Černý! Andrew  Stroehlein
15. 1. 2009 Topolánkovo jednání s Ukrajinou: kozel zahradníkem? Petr  Nachtmann
15. 1. 2009 Euroskeptici na konci s argumenty Milan  Hamerský
15. 1. 2009 Něco tu smrdí, ale plyn to není Antonín  Hubený
15. 1. 2009 Morální boj proti zlu je zneužitelný
15. 1. 2009 Gaza: Jak to vidí Alan M. Dershowitz
15. 1. 2009 Minister hospodárstva, ktorý má postrážiť energetickú bezpečnosť štátu sa hrá na zlého kapitalistu
15. 1. 2009 Může vůbec dnes Ukrajina přepravovat plyn do Evropy?
15. 1. 2009 Kdo jsou a nejsou vrazi?
14. 1. 2009 Banka Barclays propustí 5000 zaměstnanců: Děs zachvátil britský bankovní sektor
14. 1. 2009 Neexistují jednoduché kultury
14. 1. 2009 Aby se nezapomnělo na hrdinu boje za svobodu
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
14. 1. 2009 Premiéři Fico a Stanišev na Ukrajině. Ukrajina nepouští ruský plyn do Evropy
14. 1. 2009 Být Izraelcem... Tomáš  Koloc
14. 1. 2009 Příštích dvacet let Přemysl  Janýr
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008

Budoucnost evropské obrany RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
31. 12. 2007 Vondra chce od neziskového sektoru připomínky k českému předsednictví EU Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
16. 2. 2004 Francie a Británie chtějí společně stavět letadlové lodě nové generace   
22. 1. 2004 Európska obranná stratégia by mala presadzovať demokraciu   
19. 1. 2004 Privatizace veřejného prostoru a "veřejné" násilí páchané na lidech Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Socánkova amnézie - výuka globálního kapitalismu v Česku Jindřich  Zíka
13. 6. 2003 Korupce při vyjednávání o koupi Gripenů pro ČR?   
24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
17. 2. 2003 Francúzsko-nemecký plán obnovil nádej Martin  Kunštek
29. 1. 2003 Američané spolupracují s Ruskem a v Praze to mnozí nechtějí vědět Miroslav  Polreich

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Másla na hlavě se nelze zbavit přesunem másla na hlavu jinou... Jan  Neoral
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral
15. 12. 2008 NATO provokuje Obamu: Chceme raketovou obranu v Evropě   
13. 12. 2008 Center for American Progress: Zastavte rozmisťování protiraketové obrany v Evropě Karel  Dolejší
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
8. 12. 2008 MDA opět nerealisticky simulovala raketový útok Karel  Dolejší
8. 12. 2008 Happening hnutí Nenásilí "Neviditelní"   
6. 12. 2008 Proč je ve Francii poplatek u lékaře nižší než v Čechách Karel  Košťál
2. 12. 2008 Nerozumím této nebetyčné idiocii Jan  Čulík

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
25. 10. 2004 Beslan, Beroun, Berkeley... Tomáš  Koloc
24. 9. 2004 Žvástat lze i o plynových komorách... Karel  Dolejší
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
21. 9. 2004 "Rusko není schopno samo řešit situaci v Čečensku"   
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
14. 1. 2009 Jak přežít širokospektrální "blackout" Jaroslav  Boudný
9. 1. 2009 Ruský spor o cenu zemního plynu a jeho tranzit s Ukrajinou se vyostřuje   
9. 1. 2009 S gustem čekám, kdy se ozvou bojovníci proti Lukašenkovi... Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
16. 12. 2008 Ropa ze zdrojů OPEC začne docházet za 11 let, z ostatních ropných polí za 3-4 roky   
9. 12. 2008 Bezradní ekonomové   
23. 11. 2008 Náš svět je konečný   
18. 11. 2008 O vlivu ekonomické "vědy" na globální energetické prognózy a jak z toho ven Jindřich  Kalous
14. 11. 2008 Žít, nebo těžit?!? Ladislav  Žák
13. 11. 2008 Mezinárodní úřad pro energii varuje před novým nedostatkem ropy   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
3. 11. 2008 Devět procent Jindřich  Kalous
31. 10. 2008 A už je to tady: Rusko staví ropovod do Číny   
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
3. 12. 2008 Specialisté chápou, že i kdyby šlo o jakýkoli scénář, pak alespoň jedna hlavice doletí do USA...   
24. 11. 2008 Rusko-ukrajinské spory o plyn začínají   
9. 11. 2008 Rusko dostavělo atomovou ponorku pro Indii, při poruše zabil plyn 20 lidí   
5. 11. 2008 Michail Chazin: USA budú čoskoro čeliť novej Veľkej depresii   
31. 10. 2008 A už je to tady: Rusko staví ropovod do Číny   
14. 10. 2008 Ohňostroj nad Ruskem   
10. 10. 2008 Operace Lepra: Ukrajina dodávala tanky Keni, platila je vláda Jižního Sudánu Štěpán  Kotrba
7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem   
27. 9. 2008 Gamardžobat! Gagimardžot! Štěpán  Kotrba
16. 9. 2008 Immanuel Wallerstein: Nový světový geopolitický řád: konec prvního dějství Immanuel  Wallerstein
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   
13. 11. 2008 Independent: Proč ignoroval Západ pravdu o válce v Gruzii?   
10. 11. 2008 Rusko, Gruzie a USA: Dvojí metr v praxi Edward S. Herman
8. 11. 2008 NYT: Saakašviliho verze vzniku srpnové války zpochybněna vyšetřováním OBSE   
5. 11. 2008 Saakašvili odvolal šéfa gruzínské armády   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
14. 1. 2009 Britská vláda bude malým podnikům garantovat půjčky ve výši 20 miliard liber   
14. 1. 2009 Banka Barclays propustí 5000 zaměstnanců: Děs zachvátil britský bankovní sektor   
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   
19. 12. 2008 Prezident Bush "nedovolí rozklad amerického automobilového průmyslu"   
18. 12. 2008 Ve Washingtonu se rozdávají úvěry Ladislav  Žák
17. 12. 2008 O neznalosti politiků a drzosti bankéřů, neboli Rozhodování v nejasnosti Uwe  Ladwig
17. 12. 2008 V Británii výrazně stoupla nezaměstnanost   
16. 12. 2008 Ruská vláda neví, co bude napřesrok s ekonomikou   
4. 12. 2008 Britské úrokové míry byly sníženy na nejnižší úroveň v historii   
1. 12. 2008 Miliony z klobouku? Petr  Wagner

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman
27. 10. 2008 Rumunsko a Rakousko zrazují Nabucco   
23. 10. 2008 Nový plynový kartel by mohl mít podstatný dopad na Evropu   
13. 9. 2008 Gazprom získal klíčový srbský petrokomplex   
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   
8. 8. 2008 Rusko zasáhlo vojensky do konfliktu Gruzie s Jižní Osetií   
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
24. 4. 2008 Evropská komise připravuje krizový plán ropné nouze, firmy uzavírají strategické smlouvy   
16. 4. 2008 Jak rozdělit zásoby plynu v Turkemistánu?   
8. 4. 2008 Kosovo v geopolitických hrách o energie, aneb ropovod do Evropy, nebo do USA?