1. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Antiglobalizační demonstrace, Praha, 26. září 2000
1. 10. 2002

Analýza mediálních výstupů k antiglobalizačním demonstracím 2001

Praha má již dva roky významné místo v kalendářích aktivistů, elitních bankéřů, některých novinářů či intelektuálů a části veřejnosti na celém světě jako dějiště jednoho ze zásadních protestů proti ekonomické globalizaci.

Symbolický, ideologický i faktický střet mezi ulicemi pochodujícími, přednášejícími, postoje vyjadřujícími, ale i kamení vrhajícími protestujícími na jedné straně a finančními institucemi s policejními ochránci v ulicích a jejich vůdci v kancelářích na straně druhé, do značné míry ovlivnil povahu celého antikapitalistického hnutí [1], názory, postoje i vzájemné postavení všech zainteresovaných subjektů.

V níže publikovaném článku autor objevuje pozoruhodné paralely v tom, jak psalo komunistické Rudé právo v lednu 1989 o demonstracích během Palachova týdnu a jak v září 2000 psala "demokratická" Mladá fronta Dnes o demonstracích během zasedání MMF a Světové banky. Českým médiím se v roce 2000, tak jak to dělávalo komunistické Rudé právo, totiž podařilo z odpůrců Mezinárodního měnového fondu a Světové banky vytvořit úspěšně - virtuální - obraz absolutního, cizáckého, ďábelského a ničivého "nepřítele" - a blokovat informace o tom, že odpůrci MMF měli vlastní, často sofistikované argumenty. Při vytváření tohoto virtuálního obrazu nepřítele pomohla českým médiím hrstka násilníků mezi demonstranty, takže byla úspěšně zastřena skutečnost, že většina odpůrců MMF v Praze nepáchala násilí.

1. 10. 2002

PRAHA 30. září (ČTK) - Děkovnými i lítostivými telefonáty a emaily bombardují lidé již několik týdnů pracovníky českého vysílání Rádia Svobodná Evropa (RSE). Ani dnešek nebyl výjimkou. Telefon se na stole ředitelky Olgy Kopecké rozdrnčel (sic! - klišé) už krátce po ranní zpravodajské poradě, na pohled jako každé jiné. Ta dnešní ve vinohradském sídle "Svobodky" v Dykově ulici však byla jiná. Smutná a sentimentální. Byla totiž poslední, na níž si redaktoři stanice rozdělovali práci. Jak někteří poznamenali, pak už jim zbyde (sic! - správně "zbude") jen uspořádat archívy.

Česká Svobodná Evropa, na jejíž informace mnoho lidí spoléhalo hlavně za komunismu, dnes ve 22:00 skončí s vysíláním po 52 letech. "Toto rozloučení opravdu bolí. Bolí to kvůli posluchačům i kvůli mé vlastní práci," vyznala se Kopecká, která "Svobodce" dala 37 let a kterou posluchači znají pod jménem Valeská. Poznamenala se smutkem v hlase, že teď snad bude mít více času na paměti a knížky, které má rozepsané. Proč končí vysílání Svobodné Evropy v češtině?

Vysílání financovali Američané. Ti se však letos rozhodli, že potřebují peníze na rozšíření vysílání do jiných zemí v souvislosti s bojem proti terorismu. Prezident Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) Thomas Dine soudí, že Česko je již plně demokratickou zemí v NATO a na prahu EU.

Počet posluchačů českého vysílání byl podle zdroje Mediaprojekt již několik let pod pásmem rentability. Stanici si denně naladilo v posledním roce její existence zhruba 52 - 54 tisíc posluchačů.

I když vysílání RSE nahradí na stejné frekvenci pořady Českého rozhlasu 6, Kopecká se na nich podílet nebude. Odejde podle ní i většina zaměstnanců, včetně například Jana Jůna či Yvonne Přenosilové. "Odcházejí i všichni naši dopisovatelé," dodala ředitelka s tím, že vysílání ČRo 6 bude podstatně jiné.

A jak tomu bylo ve skutečnosti?

Olga Kopecká byla vždycky nesmírně pracovitá a schopná paní. Zaměstnanci někdejší Svobodné Evropy v Mnichově přiznávali, že bez jejího intenzivního pracovního úsilí by se stanice rozložila. Bohužel však měla nesmírně úzký, ideologický pohled na věc. Tvrdě omezovala jakoukoliv veřejnou diskusi. Na její cenzuru si stěžovali během let snad všichni spolupracovníci stanice, včetně Karla Kryla, který v důsledku konfliktu s ní ze stanice ještě v Mnichově odešel; včetně amerického zpravodaje RSE Karla Jezdinského. Ještě letos v únoru zcenzurovala Olga Kopecká příspěvek Václava Žáka o katolické církvi, který posléze vyšel v Hospodářských novinách, viz zde - Václav Žák měl pak zakázáno vystupovat v hlavním politickém pořadu RSE. - Problémy měl ve Svobodné Evropě i Jiří Pehe. Pracoval jsem pro Svobodnou Evropu v letech 1990 - 1995 a zejména během posledního roku své spolupráce s touto stanicí jsem nashromáždil celou řadu příspěvků (včetně například článků západního tisku o České republice), které se ve Svobodné Evropě Olgy Kopecké nesměly vysílat. Situace se totiž zhoršila poté, co se česká RSE oddělila od americké, stala se samostatným podnikem a usilovala po příchodu do ČR od července 1994 o přežití. Nechtěla kritizovat české politiky, u nichž hledali zaměstnanci RSE pro svou existenční budoucnost pomoc.

Publikovali jsme je v Britských listech koncem roku 1996 zde, zde, zde, zde, zde, zde, zde a zde (viz též knihu ...jak Češi myslí, Millenium Publishing, Chomutov, 1999, str 261 - 284).

Bohužel, svým ideologicky omezeným přístupem proměnili Olga Kopecká a její spolupracovníci jako Jan Jůn českou Svobodnou Evropu v propagandistické rádio, která nemívají v dnešním světě příliš velkou důvěryhodnost. Sledovanost 50 000 posluchačů není příliš velká. Ještě začátkem devadesátých let měla česká RSE poslechovost tři a půl milionu posluchačů. S tím se dalo pracovat, ale aby si stanice poslechovost udržela, musela by být podstatně jiná.

Doufejme, že někdo napíše historii české Svobodné Evropy v devadesátých letech. Bylo by to nesmírně zajímavé a poučné.

Většina pořadů dosavadní Svobodné Evropy se bude vysílat dál, na okruhu ČRo 6, viz zde.

1. 10. 2002
Problémy vznikly se vzrůstem aktivního opozičního hnutí v Československu v polovině sedmdesátých let. Zase: americká zahraniční politika docela samozřejmě takovému hnutí fandila, takže "shora" jsme dostali zelenou. Jenomže publikační problémy nastaly uvnitř redakce. Nebylo samozřejmé dostávat do vysílání později tak slavené disidenty. Pro velkou část osazenstva to byli komunisti a kolaboranti. Zpanikařený pražský režim nám moc pomohl, když vsadil Havla a spoustu dalších do vězení. Ani to ovšem nezabránilo předstrašeným (i silnější slovo by bylo na místě) dohlížečům v čs. oddělení, aby nedovolili vysílání takových textů - včetně dokumentů Charty 77 - které by se podle jejich názoru mohly ve Washingtonu vykládat jako "protiamerické". Tenhle postup nás rozčiloval hlavně proto, že jsme už předtím měli co do činění s velmi podobnými argumenty pražského tiskového dohledu. Ani ve Svobodné Evropě to však nebylo nic nového: už v šedesátých a pak i v sedmdesátých letech se v Mnichově škrtalo v komentářích Ferdinanda Peroutky - bez jeho vědomí - leccos z jeho poznámek k americkým poměrům.

K nedávným změnám v české Svobodné Evropě, která v minulých dnech přišla o americké financování a byla nyní zcela začleněna do struktury Českého rozhlasu, publikujeme tuto vzpomínku Milana Schulze, bývalého redaktora Literárních listů a Listů v období kolem roku 1968 a čelného komentátora Svobodné Evropy ze sedmdesátých a osmdesátých let. Vyšla původně v časopise Listy č. 1/1996, str. 86-88. Vadí nám totiž, že česká média publikují k ukončení vysílání české Svobodné Evropy jen nepřemýšlivé a neinformované oslavné traktáty. Situace byla podstatně složitější. Proč nemá nikdo v Praze odvahu a čest to říct, když o tom všichni vědí? - Ke změnám v české Svobodné Evropě a k její historii v devadesátých letech se ještě vrátíme.

1. 10. 2002
V sobotu se v Londýně konala velká demonstrace proti plánované invazi do Iráku a její organizátoři pokrytecky zcela ignorovali nutnost svrhnout Saddáma Husajna, pachatele strašlivých zločinů proti lidskosti, argumentuje britský aktivista na obranu lidských práv Peter Tatchell.
1. 10. 2002
"Opozice vůči válce není jen charakteristickým rysem levice. Kromě toho, že při ní dochází k krveprolévání a ničení majetku, konzervativně orientovaným lidem se nelíbí způsob, jímž stát využívá války k tomu, aby posílil svou vládu nad občanem. Daně, občanské průkazy a potraviny na lístky byly všechny zavedeny během válečných krizí a existovaly ještě dlouho po ukončení bojů."

Britský konzervativní deník Daily Telegraph v posledních dnech zajímavě uvažuje o hrozící válce proti Iráku. Viz například tento jeho včerejší redakční komentář:

1. 10. 2002
Nesnáším pohled na francouzské a ruské diplomaty, jak se nechávají fotografovat a jak vtipkují s iráckým ministrem zahraničí Nadžim Sabrym anebo s Tariqem Azizem. Vím, že dva Nadžiho bratry Saddám Husajn uvěznil a nechal je mučit, jednoho z nich umučil k smrti. Syn náměstka iráckého premiéra Tariqa Azize byl loni odsouzen k dvaadvaceti letům vězení; od té doby byl propuštěn, znovu zatčen a zase propuštěn, aby se dalo Azizovi najevo, kdo v Iráku vládne. Saddám Husajn rád používá jako své velvyslance muže, které morálně zlikvidoval: muže, kterým je špatně strachem a ponížením a jejichž rodiny jsou rukojmími.

Nejznámější britský novinář ve Spojených státech, Christopher Hitchens, nyní silně podporuje vojenský zásah proti Saddámu Husajnovi. Rozhodl se proto odejít po dvaceti letech z liberálního časopisu The Nation, jehož pracovníci a editoři s ním v této věci nesouhlasí. Zde vyšel jeho poslední článek, jehož argumentaci shrnujeme.

1. 10. 2002
Možnou válkou proti Iráku se v neděli večer zabývalo i první tzv. "interaktivní" vydání hlavního publicistického pořadu televize BBC "Panorama", který se tímto "interaktivním fórem" po letní přestávce vrátil na televizní obrazovky.

Jsme na cestě k válce s Irákem? Pokud ano, je to důležité? Je to vzdálený problém, anebo pocítíme následky i v Evropě? To byly otázky, které se snažil tento pětačtyřicetiminutový pořad zodpovědět. Shrnujeme hlavní myšlenky z prvních cca 15 minut.

Saddam Hussein
30. 9. 2002
"Slyšíme mnoho od prezidenta Bushe a od Tonyho Blaira, ale nic neslyšíme od iráckých občanů. Tyranie iráckého režimu znamená, že obyvatelé Iráku nesmějí mluvit. Ale jejich bratři, žijící v exilu, hovořit mohou. Je zapotřebí, aby byly i jejich hlasy v této debatě slyšeny."

"Když vedl Saddam Husajn válku s Íránem, pomohl ho vyzbrojit a financovat Západ. Západ financoval tutéž Saddamovu vojenskou mašinérii, jejímž prostřednictvím irácký diktátor utlačoval obyčejné Iráčany," konstatoval v neděli večer moderátor britských Channel Four News ve zvláštním hodinovém pořadu, věnovaném tomu, zda má či nemá Británie podpořit invazi do Iráku. (Pořad se vysílal od 19 hodin, a pak od 23.30 se na témže televizní okruhu vedla k tomuto tématu dlouho do noci otevřená debata. Analytický a diskusní pořad ohledně možné invaze do Iráku vysílala v neděli večer i televize BBC. Je to nyní v Británii závažné téma, neboť se tento týden koná v severoanglickém Blackpoolu výroční konference britské vládnoucí Labouristické strany a většina jejích poslanců i členů se staví proti invazi do Iráku, zejména pokud by k ní došlo bez souhlasu OSN.)

Od 19.30 odvysílal Channel Four dva patnáctiminutové filmy: autorem jednoho byl jeden Newyorčan, americký novinář, který se ostře staví proti invazi do Iráku. Autorem druhého byl respektovaný íránský novinář Amir Taheri, který argumentoval, že právě Západ vytvořil hrůzovládu Saddáma Husajna a má proto morální povinnost jeho diktaturu svrhnout. (Viz zde.) Shrnujeme argumenty tohoto druhého filmu. Film obsahoval drastické záběry mučených lidí z Iráku, před nimiž moderátor zpravodajského pořadu předem varoval. Upozornil však, že autor filmu považuje za důležité, aby tyto záběry vešly ve větší povědomí v evropských společnostech, aby si uvědomili že má Západ morální povinnost vůči obyvatelům Iráku.

1. 10. 2002
So záujmom sme čakali, kedy "slovenský miniberlusconi" Pavol Rusko, odhodí už zbytočnú predvolebnú masku dobráckeho liberálneho demokrata a začne tvrdo a bezohľadne ísť po záujmoch svojho mediálneho impéria. Prišlo to skôr, ako bolo možné čakať. Napriek ešte nedávnym výslovným uisťovaniam, že on, či jeho nastrčení ľudia nemajú záujem o priamu politickú vládu nad masmédiami, bojuje boss TV Markíza s budúcimi vládnymi partnermi o získanie kresla ministra kultúry. Kto sa postaví nebezpečiu médiokracie jedného muža, ktorý už kedysi napr. osobami svojich ukrajinsky hovoriacich "poradcov" dokázal, že sa zrejme nezastaví pred ničím ?
1. 10. 2002

A více než milion mladých lidí kolem 20 let je v zahraničí; proto zaznamenalo loňské sčítání lidu, jehož výsledky byly včera zveřejněny, o milion méně Britů než jindy. V den loňského dubnového sčítání lidu bylo v Británii jen 58,7 milionů lidí, skoro o milion méně než v roce 1991. Statistikové poukázali na to, že je nesmírně obtížné registrovat imigraci a zejména lidi, kteří ze země odjíždějí. Zábavní kultura ("rave culture") ve Středozemí, podstatné rozšíření vysokoškolského vzdělání a roky, které studenti tráví mimo studium v zahraničí, to jsou faktory, které vedly k tomu, že Británii opouští velké množství mladých lidí. Existují totiž pro ně četné pracovní příležitosti v zemích Evropské unie a v Austrálii. Exodus mladých mužů je prý trend, který je zaznamenáván mezinárodně, uvedli statistikové.

Varovné jsou některé jiné demografické statistiky. V Británii je nyní 21 procent lidí starších 60 let a celý 1,1 milion lidí starších 85 let (1,9 procent celkové populace). Ve všech věkových kategoriích je v Británii méně mužů než žen.

Od roku 1951 stoupl počet obyvatelstva v Británii jen o 17 procent - průměr v Evropské unii je 23 procent, v USA 80 procent a v Austrálii 133 procent.

Nejhustěji obydlené oblasti jsou londýnské čtvrti Kensington a Chelsea, kde žije 13 244 osob na čtvereční kilometr.

30. 9. 2002

Pozoruhodnou fotografickou reportáž o tom, jak to nyní vypadá v pražském metru, devastovaném záplavami, jsme zveřejnili zde.

Bongo v ZOO Dvůr Králové
30. 9. 2002
Článek, který vyšel v Britských listech nás velmi rozhořčil, a proto k němu vydáváme toto prohlášení.

Naše ZOO již mnoho let spolupracuje s rodinou Englezakisových. Savva Englezakis navštívil naši ZOO 16. 9. 2002 za účelem konečné domluvy na dodávce zvířat do jeho rezervací (farem). Domluvili jsme se na 2 samcích a 3 samicích buvolů kaferských a 3 samcích a 3 samicích antilop koňských. Doprava zvířat do JAR, včetně všech poplatků s tím souvisejících, je natolik nákladná, že by tzv.odstřel takto získaných zvířat nebyl schopen nikdo zaplatit. Je nám známo, že zvířata jsou kupována jako cenný genetický materiál do chovu, což dokazuje i složení zvířat, kdy jsou nakupovány i samice. Pokud by zvířata byla určena k odstřelu, byly by prodáváni pouze samci.

Toto je stanovisko vedení zoologické zahrady ve Dvoře Králové. Napsal ho vedoucí oddělení výměny zvířat Zdeněk Bárta a zaslal ho Miroslav Špráchal, zástupce ředitelky ZOO, která je v současné době v zahraničí.

30. 9. 2002

Reakce na prohlášení ředitelství Zoo ve Dvoře Králové

Vážení,

přestože oceňuji vaše velké chovatelské úspěchy a práci vaší zoologické zahrady, která pěstuje ohrožené druhy divokých zvířat, nicméně pociťuji nutnost reagovat na vaše prohlášení.

Jediným důvodem, proč jsem se obrátil na české sdělovací prostředky, je to, že jsem znepokojen osudem zvířat. Nemám nic společného s panem Englezakisem ani s žádnou podobnou firmou. Nezabývám se obchodem se zvířaty a nemám potřebu bojovat proti konkurentům. Nemám žádné konkurenty.

Obávám se, že máte k dispozici zavádějící informace. Tvrzení, že pan Englezakis prodává na aukcích dobytek, je bohužel nesprávné.

Básník Ivan Jelínek ve svém londýnském bytě dne 27. února 1990
27. 9. 2002
"My jsme četli Homéra jako noviny. To každý dovedl. Tak se literatura nutně doplňovala řeckým mýtem."

Ivan Jelínek, autor devatenácti sbírek převážně niterné, mysticko-filozofické poezie (z nichž dvě, Akropolis, 1982, a Hoře věčnosti, 1988 vyšly v mnichovském nakladatelství Daniela Strože Poezie mimo Domov) se 6. června 1990 dožívá v Londýně jednaosmdesáti let.

Tento rozhovor vyšel v tištěné formě v červnu 1990 v exilovém čtvrtletníku Obrys č. 2/1990, ročník 10, str. 6-10. Byl zpracován na základě hodinového pořadu, který v roce 1990 pro Československý rozhlas připravil Jan Čulík.

27. 9. 2002
V pátek 27. 9. 2002 zemřel v Londýně ve věku třiadevadesáti let "metafyzický", spirituální básník Ivan Jelínek. Jan Čulík s ním natočil v roce 1990 hodinový rozhovor pro Československý rozhlas, o jeho rozmanitém a dramatickém životě a pozoruhodném díle, viz zde.

Exilová básnířka Jiřina Fuchsová, žijící ve Spojených státech, publikovala v roce 1998 v Britských listech tento svůj článek o Ivanu Jelínkovi.

Zde zveřejňujeme na Jelínkovu poctu text, který v roce 1991 o něm vyšel v Čulíkových Knihách za ohradu, studii o české literatuře v exilových nakladatelstvích.

IVAN JELÍNEK (nar. 1909) pracoval před válkou v Brně jako redaktor Lidových novin; později přešel do redakce pražského Radiožurnálu, kde měl na starosti zahraniční vysílání. R. 1939 emigroval z protektorátu Čechy a Morava na Západ: nejprve organizoval vysílání pro Československo z rozhlasové stanice ve Fécampu v Normandii, pak pracoval pro československé vysílání BBC. Po válce se krátce vrátil do Prahy, ale na podzim r. 1947 znovu odešel do Anglie. Po letech existenční nejistoty, která prožil v Kanadě a ve Spojených státech, získal koncem padesátých let místo jako kulturní redaktor v československém oddělení zahraničního vysílání BBC v Londýně, kde setrval až do svého odchodu do důchodu r. 1969.

27. 9. 2002
Ivan Jelínek

Tak jenom šlépěj nohy,
a tu už vlny plní,
zarovnávajíce důlek,
úlek vteřin snový
do minulého času,
výskání v poli klasů
budoucích žní.

Tu se mi zatmí
hlubina i výška.
Kosy už končí smrtné sykání
tam, kde si léto stýská
hrdlem vypráhlým
těm žencům.

Tu s nimi odcházím
s podobenstvím věnců.
Je složit na rakve
rozkáži oblaku utopenců
tvým očím. Lásce tvé.

29. 9. 2002
Jean Bethke Elshtain
Termnín používaný obecně pro komplexní jev, který je zčásti definován spory, jež byly vyvolány ohledně jeho významu. V širším významu znamená zájem o společenskou roli žen ve vztahu k mužům ve společnostech minulých i současných, vycházející z přesvědčení, že ženy trpí a trpěly mnoha nespravedlnostmi v důsledku svého pohlaví. Politický jazyk a cíle moderního feminismu se zrodily ve francouzské revoluci a osvícenství.
Pablo Piccaso, 1937, Guernica
28. 9. 2002
Vít Zvánovec
Dějiny španělské II. republiky (formálně 1931 - 1947, fakticky 1931 - 9), zejména občanské války (1936 - 9), nejsou širší české veřejnosti blíže známy. Stále přežívá stereotyp o boji hrdinných interbrigadistů proti fašistické přesile. Jak tomu však bylo ve skutečnosti?
ilustrační foto - archiv redakce, foto: Š. Kotrba
29. 9. 2002
Martin Ondreját
21. a 22. listopadu se v české metropoli uskuteční událost světového formátu: Summit NATO. Jen pro orientaci, tato pocta přijde daňové poplatníky na 800 milionů korun, tedy 80 Kč na každou českou hlavu, což je o poznání méně než dvoumiliardová investice do přestavby Paláce kultury před dvěma lety na počest zasedání MMF a Světové banky, další miliarda za technické zabezpečení a vybavení policie, a nakonec "zanedbatelných" 200 milionů za škody napáchané "demonstranty". V Kongresovém centru se setkají hlavy států a vlád členských i čekatelských zemí a budou společně rokovat o minulosti, současnosti a především budoucnosti této organizace.

Po studené válce, kdy již nebylo nutné bdít nad nebezpečím číhajícím za železnou oponou, kde se tehdy nacházelo i Československo, se NATO, či po francouzsku l'OTAN, přizpůsobila nově vzniklé situaci v Evropě, a soustředila své zájmy na Balkán. Vyúčtování tohoto kroku ponechme na historii. Pražský summit si klade za cíl podobně významný obrat v bezpečnostní politice: Vedle diskuse o rozšiřování aliance, a tradičního hašteření mezi generály a civilními představiteli o tom, zda se NATO náhodou nemění v diskusní klub a la Valné shromáždění OSN, bude na programu obligátní téma: Obrana před terorismem. Inu proč ne.

30. 9. 2002
Že je možné manipulovat chování člověka s použitím tzv. podprahových vzkazů, ať už zvukových nebo obrazových, je dnes všeobecně známo. Proto je také ve většině zemí světa používání takových technologií, bez vědomí jejich uživatele, zakázáno. Přístroje pro stimulaci mozku zase naznačují, jak by k manipulaci lidského duševního života mohly být použity světelné nebo zvukové vlny. Autor ale naznačuje, že s vývojem technologie a znalosti činnosti lidského mozku se objevují stále nové technologie, umožňující jeho činnost manipulovat. Jednou z nich je i technologie na bázi elektromagnetické energie.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2002 ČTK: "Posluchače konec Svobodky mrzí", ale je jich málo Jan  Čulík
1. 10. 2002 Západní protiválečné hnutí ignoruje Saddámovy zločiny   
1. 10. 2002 Spojitost mezi al Qaedou a Irákem neexistuje   
1. 10. 2002 Rusko si brúsi zuby na mediálnu totalitu Lubomír  Sedláčik
1. 10. 2002 "V Praze vypukla válka", ale "republiku si rozvracet nedáme" Viktor  Piorecký
1. 10. 2002 "Nebylo samozřejmé dostávat ve Svobodné Evropě do vysílání československé disidenty" Milan  Schulz
30. 9. 2002 Englezakis neobchoduje jen s žírným dobytkem Jeremy  Adams
30. 9. 2002 Umíme manipulovat s činností mozku? Mojmír  Babáček
30. 9. 2002 Víkend v českých médiích: nic nového pod sluncem Josef  Trnka
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2002 Západní protiválečné hnutí ignoruje Saddámovy zločiny   
1. 10. 2002 V demokracii jsou pokojné demonstrace projevem síly těch, kteří nemají na své straně parlamentní většinu   
1. 10. 2002 Saddám musí být svržen   
30. 9. 2002 Západ Saddáma Husajna vytvořil - teď má morální povinnost ho zničit   
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země   
27. 9. 2002 Odmítám washingtonskou konspirační teorii James  Petras
27. 9. 2002 "K čertu s Georgem Bushem; Bůh ochraňuj Ameriku"   
27. 9. 2002 Britská zpráva o "důkazech" proti Iráku byla odmítnuta jako "propaganda"   
26. 9. 2002 Povinností občana je nemlčet   
26. 9. 2002 Al Gore ostře kritizoval George Bushe   

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul