30. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
ilustrační foto - archiv redakce, foto: Š. Kotrba
29. 9. 2002

NATO: Zavřete oči, přicházím

Martin Ondreját
21. a 22. listopadu se v české metropoli uskuteční událost světového formátu: Summit NATO. Jen pro orientaci, tato pocta přijde daňové poplatníky na 800 milionů korun, tedy 80 Kč na každou českou hlavu, což je o poznání méně než dvoumiliardová investice do přestavby Paláce kultury před dvěma lety na počest zasedání MMF a Světové banky, další miliarda za technické zabezpečení a vybavení policie, a nakonec "zanedbatelných" 200 milionů za škody napáchané "demonstranty". V Kongresovém centru se setkají hlavy států a vlád členských i čekatelských zemí a budou společně rokovat o minulosti, současnosti a především budoucnosti této organizace.

Po studené válce, kdy již nebylo nutné bdít nad nebezpečím číhajícím za železnou oponou, kde se tehdy nacházelo i Československo, se NATO, či po francouzsku l'OTAN, přizpůsobila nově vzniklé situaci v Evropě, a soustředila své zájmy na Balkán. Vyúčtování tohoto kroku ponechme na historii. Pražský summit si klade za cíl podobně významný obrat v bezpečnostní politice: Vedle diskuse o rozšiřování aliance, a tradičního hašteření mezi generály a civilními představiteli o tom, zda se NATO náhodou nemění v diskusní klub a la Valné shromáždění OSN, bude na programu obligátní téma: Obrana před terorismem. Inu proč ne.

Jaká bude ale realita v pražských ulicích ? Více policistů než před dvěma lety, slibuje ministr vnitra Stanislav Gross. V této souvislosti jistě není na škodu si připomenout několik "milníků" (nebo spíše "mylníků") polistopadové police dohlížející na pořádek při hromadných akcích: Blokáda pardubického závodiště (1992), Global Street party (1998), zasedání MMF a Světové banky (2000). Co mají společného? Na začátku policie podcení, a následně nezvládne situaci. Pak uprchne. V mezičase skupinky výtržníků rozmlátí výlohy a rozejdou se, aby se po čase a s křížkem po funuse vrátili pokoření a vzteklí policisté na již vyklizené bojiště s posilami a antony, nabančili nic netušícím kolemjdoucím, a sebrali všechny dlouhovlasé a podivné osoby, které soudce z nepochopitelných důvodů posadí za katr. Velitel (třeba Radislav Charvát) pak označí zásah za přiměřený. Bývalý mluvčí (například Aleš Svoboda) se nechá slyšet, že "čeští policisté prostě občas ve mstě za vlastní chyby neodolají pokušení někoho ztřískat, až se posere". Nějaký senátor (řekněme Václav Benda) neoficiálně poradí, aby byly demonstrace typu Global Street Party zastavovány střelbou nejdřív do vzduchu a pak do první řady. Policejní prezident (například Oldřich Tomášek) a ministr vnitra (třeba Cyril Svoboda) označí zásah za naprosto adekvátní, přestože se přihlásí několik desítek svědků a podrobně popíší chování policie. Po měsíci zruší vyšetřovatel všechna obvinění pro neexistenci důkazů s vysvětlením, že ochránci pořádku prostě zatýkali náhodně vybrané občany. Policejní presidium a ministr vnitra trvají dál na tom, že zásah byl naprosto adekvátní.

Pak nastává varianta "mrtvý brouk". Fakt, že výroky nejvyšších šéfů resortu a závěry inspekce neodpovídají všem známé a televizí zdokumentované realitě, totiž nechce žádný z kompetentních úředníků komentovat. Inspekce odmítá mluvit, neboť informace prý poskytuje pouze tiskové oddělení. To zase tazatele naopak posílá na inspekci. Policejní president mlčí už několik týdnů a navlas stejně přistupuje k věci jeho náměstek. Potichu je i Radislav Charvát, který v době zásahu dočasně velel pražské policejní správě. Nic konkrétního nechce říct ani mluvčí ministerstva. Nikoho pak už nepřekvapí, když odcházející policejní president jmenuje zmíněného Radislava Charváta do čela pražské policie.

O pár let později dostane Radislav Charvát vyznamenání za účast na manévrech při zářijovém kongresu spolu s dalšími 440 policisty. Šéf pražského sboru (R.Ch.) si dokonce odnese trofej pro nejlepšího velitele roku. Charvát, který se do povědomí veřejnosti zapsal v roce 1998 památným výrokem, že hořící kříže Ku-klux-klanu na místě vraždy súdánského studenta jsou pouhým "přestupkem proti požárnímu řádu", bude odměněn trofejí pro nejlepšího velitele roku a vyznamenán zlatou medailí hlavního města Prahy spojenou s odměnou sto tisíc korun. Inspekce mezitím obdrží 389 stížností na zasahující policisty. Valnou většinu odloží, nebo označí za přestupek. Typický příklad? Sedm zadržených osob si stěžuje, že je policisté na služebně bezdůvodně ponižovali a bili. Inspekce to potvrdí. Ze zhruba padesáti policistů se k tomu ale nikdo nepřizná. "Někdo z nich lže, ale my nevíme kdo, tak to odkládáme," rozhazuje rukama vyšetřovatel. Osmdesát procent vymyšlených stížností trochu zaráží i ministra vnitra Stanislava Grosse a policejního prezidenta Jiřího Koláře. "Když děláme rekapitulaci těchto událostí, začínáme vždycky tím: Proboha, ať už tam něco najdou, protože jestli se nic nenajde, tak tomu nikdo neuvěří," říká s úsměvem Gross při slyšení v Senátu.

Je jasné, že v řadách policistů je velké množství lidí, kteří ctí zákony a zásady profesionality svého náročného povolání, a shora popisované případy jsou spíše ojedinělé excesy. Přesto si ale přejme s úsměvem na tváři i my, abychom se v listopadu náhodou neoctli v nesprávný okamžik na nesprávném místě s podivnými muži usměvavého ministra, kteří by se zrovna rozhodli "chránit" naši bezpečnost - například herdou do zad.

Zdroje: Materiály NATO, MZV ČR a archiv týdeníku Respekt

                 
Obsah vydání       30. 9. 2002
30. 9. 2002 Západ Saddáma Husajna vytvořil - teď má morální povinnost ho zničit
30. 9. 2002 ZOO ve Dvoře Králové: Zvířata na odstřel neprodáváme
30. 9. 2002 Englezakis neobchoduje jen s žírným dobytkem Jeremy  Adams
30. 9. 2002 Pražské metro zevnitř
27. 9. 2002 Poezie je zbožná
Rozhovor s básníkem Ivanem Jelínkem
Jan  Čulík
27. 9. 2002 Zemřel básník Ivan Jelínek Jan  Čulík
27. 9. 2002 Dvě, tři vteřiny Ivan  Jelínek
30. 9. 2002 Víkend v českých médiích: nic nového pod sluncem Josef  Trnka
30. 9. 2002 "Šedivý a nudný" John Major měl čtyři roky poměr s extravagantní konzervativní poslankyní
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země
29. 9. 2002 Neúspešné strany : Všade zúri zemetrasenie Lubomír  Sedláčik
29. 9. 2002 NATO: Zavřete oči, přicházím Martin  Ondreját
29. 9. 2002 Jak na pohledávky Daniel  Hrbáč
30. 9. 2002 Phare: Neziskovkám "na povodně" téměř třicet milionů
30. 9. 2002 Survival - strategie přežití a nebo zániku? Štěpán  Kotrba
30. 9. 2002 Umíme manipulovat s činností mozku? Mojmír  Babáček
29. 9. 2002 Občanská neposlušnost April  Carter
28. 9. 2002 Španělská II. republika - konec jednoho mýtu Vít  Zvánovec
29. 9. 2002 Jaký dopad mělo rozhodnutí USA nefinancovat českou Svobodnou Evropu Jan  Čulík, Jan  Velinger

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2002 Englezakis neobchoduje jen s žírným dobytkem Jeremy  Adams
30. 9. 2002 Umíme manipulovat s činností mozku? Mojmír  Babáček
30. 9. 2002 Víkend v českých médiích: nic nového pod sluncem Josef  Trnka
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země   
30. 9. 2002 "Šedivý a nudný" John Major měl čtyři roky poměr s extravagantní konzervativní poslankyní   
30. 9. 2002 Survival - strategie přežití a nebo zániku? Štěpán  Kotrba
29. 9. 2002 Jak na pohledávky Daniel  Hrbáč
29. 9. 2002 NATO: Zavřete oči, přicházím Martin  Ondreját
28. 9. 2002 Španělská II. republika - konec jednoho mýtu Vít  Zvánovec
27. 9. 2002 Dvě, tři vteřiny Ivan  Jelínek
27. 9. 2002 Poezie je zbožná
Rozhovor s básníkem Ivanem Jelínkem
Jan  Čulík
27. 9. 2002 Zemřel básník Ivan Jelínek Jan  Čulík
27. 9. 2002 O rozdílech v postojích mezi Evropou a Amerikou   
27. 9. 2002 Sociální demokracie to s důchody "dělá dobře" Josef  Trnka
27. 9. 2002 "K čertu s Georgem Bushem; Bůh ochraňuj Ameriku"