30. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 9. 2002

Víkend v českých médiích: nic nového pod sluncem

Už to tak vypadá, že Špona žádnou díru do světa neudělá - a to je na něm relativně krátce. Přínosem té poslední bylo snad jen to, že aktuálně představila nového kandidáta na předsedu Občanské demokratické strany Evžena Tošenovského širší veřejnosti (té, která dala přednost nudné "třísce" před ekvilibristikou Velkého Mága). Po prvním ucelenějším seznámení s tímto politikem na obrazovce ještě nelze nic definitivního prohlásit, nicméně první dojem neurčitě vnucuje myšlenku, že schopnost organizovat a úspěšně řídit lítý boj z první zákopové linie může mít trochu jiný rozměr než mistrné umění přesvědčivě zvládnout roli neohroženého a vševědoucího miláčka mas. Celkově bych svůj pocit z vystoupení hlavního aktéra pořadu shrnul do věty: "Klaus na hrad, Tošenovský do čela ODS."

Z ostatních diskutujících zaujal ještě Pavel Svoboda (pražská US) v momentě, kdy celkem otevřeně připustil, že pokud Česká republika vbrzku vstoupí do EU, může se současná vládní koalice v klidu rozpadnout. Není jasné, jak dalece je to názor celé strany, zejména vládních matadorů, nebo zda si (právě kvůli nim) nedovolil příliš mnoho. Senátor Milan Štěch působil uvážlivě, nová akvizice ODS v Praze 6 Lukáš Pollert zase roztomile, Jakub Železný distinguovaně.

Jana Bobošíková moderuje Sedmičku vesměs přes opěradlo dlouhého zábradlí, nepochybuji však, že v souladu se záměry televize Nova a na objednávkou jejích diváků. Nelze nepřiznat, že na sezení a vybraná témata bývá v tomto duchu slušně připravena a umí přítomné politiky (jak na koho si usmyslí) vmanévrovat do situace, kdy položí "zničující" otázku, někdy podloženou fakty, jindy pozoruhodně vystavěnou logikou - a politik je často vedle. Včera se jí až tolik nedařilo a opakovaně končila jednotlivá témata prohlášením "Vidím, že tady se (také) neshodnete, půjdeme dál."

Nehodlám tvrdit, že ministryně zdravotnictví Marie Součková a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip, spolu rádi diskutují, v každém případě však takto spolu neseděli poprvé. Je ostatně pozoruhodně jak často se setkáváme s týmiž dvojicemi. Přirovnání k ohni a vodě by v daném případě jistě bylo přehnané, nicméně Vojtěch Filip ve svém projevu alespoň doutná. Ke komunistickým myšlenkám se hrdě hlásí, podepírá je plynulým a úsměvem orámovaným projevem, který nepostrádá přesvědčivost. Na druhé straně vysvětlení, obrany a útoky charakterizované větami:

"Tak to není. Opravdu." (A nic dalšího.)

"Udělali jsme hodně," (na téma předvstupní rozhovory) "diskutovali jsme s evropskou komisí." (Jakou? O čem? S jakým výsledkem?)

"Já tomu sice nerozumím, ale přesto řeknu..."

To tady už bylo a rozhodně v malounko dokonalejším provedení jejího stranického šéfa. Vzpomeňme jak "drtil" v předvolebních duelech Václava Klause replikami typu: "Myslím, že se mýlíte, ale tady to nebudu vysvětlovat.." Inu, když dva dělají totéž, není to totéž."

Oblíbené téma "důchody a důchodci" nemohlo opět chybět. Marie Součková se, nikoli úplně vlastním zaviněním, ocitla ve značné defenzívě, ale konec konců, to, co snesli oba diskutující na podporu svých prazvláštních tvrzení, byla zase jen smutná ukázka neznalosti a bezradnosti.

Shodli se pouze na "Sociální pojišťovně", tedy na něčem, co s řešením podstaty problému absolutně nesouvisí. Připomnělo mi to léta studií a zkušenost, kterou zřejmě zažili mnozí další (a na jiných fakultách), kteří měli již něco za sebou.

Když jsem se tehdy dostal ke skriptům sociálního zabezpečení, nemohl jsem, spolu se svými stejně "postiženými" kolegy, uvěřit svým očím. To, co jsme už léta aplikovali jako zaměstnanci státního orgánu, jsme ve skriptech téměř nenašli. Vyučovala se stará, již neúčinná právní úprava předmětné materie, a to ještě v naprosto zmatené podobě. Tehdy nám došlo, že i výuka jiných právních odvětví může trpět stejnou nedostatečností.

Teď to není o ničem jiném. Chci věřit, že úroveň výuky na všech fakultách šla nahoru, problém (nikoli úplně nový) je ovšem ten, že nejlepšími interprety práva se stali nikoli vysokoškolští vědátoři, ale (podle svého přesvědčení) politici - právníci a neprávníci bez rozdílu.

Aby v praxi neměli problémy s odlišnými "nicotnými" názory v odborné sféře, vystavují si mnozí ministři kolem sebe několika úrovňovou hradbu úplatných kývalů. Tak dochází k tomu, že i funkcionáři státní správy začínají postrádat potřebné znalosti a mnohé procesy probíhají jinak ve skutečnosti a jinak ve virtuálních prezentacích.

Nikdo to nedokáže (nesmí) kontrolovat, když však průšvih vyjde najevo a nejde ututlat, vytvoří se komise, potom další, která prověřuje tu předchozí.

Činitel kupodivu získává body za svou razanci, jak se s problémem dokázal rychle "vypořádat".

Zářným příkladem je úplně nejžhavější aféra s infiltrací cizí osoby do vojenského objektu v Čermné nad Orlicí. Je-li strážní služba vykonávána všude stejně špatně, žádné létající komando to nemůže stihnout. Je-li tomu tak jen v Čermné, stačí vyměnit odpovědného důstojníka, (nebo komando natrvalo umístit tam).

Nechci globálně odsuzovat, k tomu nemám dost informací a praktických poznatků z více rezortů, vyslovuji jen silný dojem.

Ten je bohužel takový, že mnohé zásadní procesy organizují lidé disponující stylem proletářských kádrů období počátku druhé poloviny dvacátého století. Nejde snad o nedostatek dobré vůle, té je mnohdy více jak dost, stejně jako nezdravého sebevědomí.

Jde právě o ten upachtěný, mátožný a zároveň umíněný styl - bez špetky noblesy. Tu postrádají právě v důsledku nedostatku erudice, potlačovanou vnitřní nejistotu, pramenící z povrchně nabytých znalostí, nahrazují naučenými, agresivními, často ideově zabarvenými floskulemi.

Demokratická, věcná, diskuse je velkým rizikem, souboj je možný jen se "sobě rovnými" na televizní obrazovce, tam není potřeba moc vědět, sebereflexe a velkorysost jsou k ničemu. Strana (fara) je vším, ovlivňovaný ("řízený") proces jen sekundární, byť výnosnou přítěží.

Poněkud lépe vyzněla Partie na Primě, a to i zásluhou kultivovaného páně Podzimkova moderování. Miroslav Ransdorf je jedním z mála politiků, kteří nepostrádají znalostní výbavu a dokáží ji dovedně využít. Jeho zakotvení je jasné, ale přesto v každém případě budí respekt.

Do jisté míry mu situaci usnadňuje jeho trvalé opoziční "odsouzení". To dobře dokumentuje právě příběh jeho nedělního oponenta Cyrila Svobody. Dobrá orientace v právu je nesporná, umí ho aplikovat i interpretovat, dokázal to v opozičním tričku. Ocitl se však v situaci, kdy musí hájit kroky a postupy, které zdaleka nejsou jednoznačné a transparentní. Jestliže ještě nedávno obratně manévroval s cílem dostat se do přístavu, v němž nedávno skutečně přirazil k molu, tak nyní, když má co chtěl, začíná ztrácet glanc.

Uhýbání, vyhýbání, výstřely slepými, výstřely vedle. Typické to bylo třeba v případě, kdy argumentoval slovy: "Demokratická soutěž se ukázala po volbách..." Těžko rozumět. V čem že to, prosím pěkně? Že jeho stranu umístili voliči na čtvrté místo v pořadí? Že se přesto ocitl na postě místopředsedy levicové vlády, po boku svého pravicového, ještě méně úspěšného spojence, který pravicovou autenticitu konkrétními činy permanentně zpochybňuje?

Nedávné dění v tomto uskupení komentoval Ransdorf celkem vtipně odkazem na pořad "Nejslabší, máte padáka!" To je také nejlepší argument pro existenci těchto pořadů. Na věci se nic nezmění, divák se nepoučí, ale občas hořce zasměje.

                 
Obsah vydání       30. 9. 2002
30. 9. 2002 Západ Saddáma Husajna vytvořil - teď má morální povinnost ho zničit
30. 9. 2002 ZOO ve Dvoře Králové: Zvířata na odstřel neprodáváme
30. 9. 2002 Englezakis neobchoduje jen s žírným dobytkem Jeremy  Adams
30. 9. 2002 Pražské metro zevnitř
27. 9. 2002 Poezie je zbožná
Rozhovor s básníkem Ivanem Jelínkem
Jan  Čulík
27. 9. 2002 Zemřel básník Ivan Jelínek Jan  Čulík
27. 9. 2002 Dvě, tři vteřiny Ivan  Jelínek
30. 9. 2002 Víkend v českých médiích: nic nového pod sluncem Josef  Trnka
30. 9. 2002 "Šedivý a nudný" John Major měl čtyři roky poměr s extravagantní konzervativní poslankyní
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země
29. 9. 2002 Neúspešné strany : Všade zúri zemetrasenie Lubomír  Sedláčik
29. 9. 2002 NATO: Zavřete oči, přicházím Martin  Ondreját
29. 9. 2002 Jak na pohledávky Daniel  Hrbáč
30. 9. 2002 Phare: Neziskovkám "na povodně" téměř třicet milionů
30. 9. 2002 Survival - strategie přežití a nebo zániku? Štěpán  Kotrba
30. 9. 2002 Umíme manipulovat s činností mozku? Mojmír  Babáček
29. 9. 2002 Občanská neposlušnost April  Carter
28. 9. 2002 Španělská II. republika - konec jednoho mýtu Vít  Zvánovec
29. 9. 2002 Jaký dopad mělo rozhodnutí USA nefinancovat českou Svobodnou Evropu Jan  Čulík, Jan  Velinger

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 9. 2002 Englezakis neobchoduje jen s žírným dobytkem Jeremy  Adams
30. 9. 2002 Umíme manipulovat s činností mozku? Mojmír  Babáček
30. 9. 2002 Víkend v českých médiích: nic nového pod sluncem Josef  Trnka
30. 9. 2002 Amerika se svým ultimátem Německu snaží zastrašit ostatní země   
30. 9. 2002 "Šedivý a nudný" John Major měl čtyři roky poměr s extravagantní konzervativní poslankyní   
30. 9. 2002 Survival - strategie přežití a nebo zániku? Štěpán  Kotrba
29. 9. 2002 Jak na pohledávky Daniel  Hrbáč
29. 9. 2002 NATO: Zavřete oči, přicházím Martin  Ondreját
28. 9. 2002 Španělská II. republika - konec jednoho mýtu Vít  Zvánovec
27. 9. 2002 Dvě, tři vteřiny Ivan  Jelínek
27. 9. 2002 Poezie je zbožná
Rozhovor s básníkem Ivanem Jelínkem
Jan  Čulík
27. 9. 2002 Zemřel básník Ivan Jelínek Jan  Čulík
27. 9. 2002 O rozdílech v postojích mezi Evropou a Amerikou   
27. 9. 2002 Sociální demokracie to s důchody "dělá dobře" Josef  Trnka
27. 9. 2002 "K čertu s Georgem Bushem; Bůh ochraňuj Ameriku"