6. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jan Kavan
6. 9. 2002

Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň

Během srpnových povodní se česká média většinou přestala věnovat nesmyslům a snažila se informovat o pohromě věcně a kompetentně. I Mladá fronta Dnes nakrátko přestala se svými skandalizačními kampaněmi a přinesla k povodňové problematice celou řadu důležitých materiálů.

Povodňová voda však uplynula a pražská média v čele s MFD mají jiné problémy. Hlavní potíž je, že obvinění vůči Karlu Srbovi, s nímž přišla v červenci zaměstnankyně MFD Sabina Slonková, že totiž chtěl Srba zorganizovat nájemnou vraždu, vypadá nyní, jak se zdá, značně nejistě. (Že by obrovská červencová kampaň proti Srbovi a na podporu "mediální hrdinky" Slonkové neměla vůbec nic marketingově společného s tím, že se zrovna tehdy dělala reklama knize Tíha olova od autorů Slonkové a Kubíka z MFD?)

Je možné, že čeští policisté neumějí obvinění, vznesená proti Karlu Srbovi, ať už jde o korupci či o "vražedné spiknutí" řádně vyšetřit. Anebo je Srba opravdu nevinný. Anebo je vinný úplně něčím jiným, o čem média nevědí a nikdy vědět nebudou...

Ať je tomu jakkoliv, už několik týdnů přicházejí - důvěrné, avšak "nepodložené" zprávy z policejních a soudních kruhů ("nepodložené" proto, že se k nim nikdo nechce sebevražedně přiznat jako "otevřený" zdroj), že obvinění proti Srbovi je zřejmě chabé a že Srbu možná bude nutno propustit. (Částečně se tyto informace dostávají i do médií, viz nedávný článek v časopise Týden).

Dopadne-li to skutečně tak, do jakého světla to staví nevybíravou kampaň Mladé fronty dnes z letošního července vedenou proti Karlu Srbovi a skrze něho, dost nepochopitelně, proti Janu Kavanovi (který Srbu dávno odvolal z funkce)? Jestliže bude Srba propuštěn, neměla by se Mladá fronta Dnes omluvit za bezdůvodnou celostátní diskreditaci osoby, jíž (opět, jak je osatně v Čechách zvykem) nebyla prokázána žádná vina?

Zdá se, že v MFD vzniká v této věci nervozita. Jak čelit případnému fiasku?

Naskýtá se řešení, připomínající sedmdesátá léta, období posrpnové normalizace. Chceme-li, aby lidé zapomněli na fiasko, zahájíme novou emocionální kampaň. Tak MFD v těchto dnech informuje o tom, že Jan Kavan měl údajně v trezoru (snad) nezdaněné peníze (snad) na svou senátorskou kandidaturu.

A Viliam Buchert, jehož jsme dosud považovali za člověka veskrze racionálního, zaútočil ve čtvrtek na Kavana redakčním komentářem s titulkem "Kavan: lež stíhá lež".

Aby nebylo mýlky: nezastávám se v tomto sloupku Jana Kavana a nevím, jak to bylo s těmi penězi v tom trezoru. Vím, že Jan Kavan je dosti chaotická, kontroverzní a velmi ambiciózní osoba, která se však - navzdory různým rozporným epizodám, vážícím se k jeho osobě, v sedmdesátých a osmdesátých letech silně zasloužila za svobodu tehdejšího Československa. Zajímavě rozbírá jeho osobu, se všemi jejími klady i zápory, americký novinář Lawrence Wechsler v knize Calamities of Exile.

Jenže hysterické protikavanovské kampaně, které český tisk vede už od roku 1992, nejsou schopny rozporné rysy Kavanovy osobnosti ani analyzovat, ani objasnit. Připomínají svou dikcí ovšem velmi silně diskreditační kampaně, které prostřednictvím kojzarovského Rudého práva rozpoutávalo proti některým tehdejším disidentům oddělení aktivní kontrapropagandy husákovského federálního ministrstva vnitra... Mladá fronta Dnes ztratila těmito kampaněmi důvěryhodnost.

Proč pořád Kavan, ona "osa zla"? Už se to zdá trochu jako umanutost. Neříkám, že je "nevinný", ale je tomu skutečně tak, že korupce a pochybné chování se nevyskytuje nikde v české státní správě, všechno zosobnění zla je jen Kavan? Novináři nemají kontrolovat činnost nikoho jiného, než zrovna Kavana?

Vraťme se k faktům: Jan Kavan prováděl během let 1996 - 2002 rozsáhlou zahraničně politickou operaci, jež měla po letech proněmecké a proamerické poslušnosti vrátit ČR samostatnst zahraniční politiky a znovu získat opuštěné pozice v mnoha teritoriích zahraničního obchodu i politiky, zejména v oblastech odbytu výrobků českého průmyslu. Jedná se o jižní Ameriku, arabský poloostrov, zauralské Rusko, tzv. "malé" země Evropy. Proti velmocensky silové evropské politické ose Bonn (Berlín) - Paříž - Londýn spolupostavil "severní" osu Skandinávie - Visegrád - Benelux - Řecko.

Pro zmírnění americké a německé hegemonie na Balkáně postavil česko-řeckou iniciativu. Jeho rezervovaný postoj k NATO je známý a Česká republika jednoznačně ukázala, že nebude skákat, jak chtějí USA pískat... Jako důkaz diplomatické vstřícnosti k arabským zemím se postavil i proti svému premiérovi Zemanovi a hájil více pařížské zájmy než americko-židovské zájmy v Izraeli. Přesto byla výstavba dálnice Praha - Ostrava svěřena do rukou izraelské firmy, stejně jako některé kontrakty v citlivé oblasti hi-tech výzbroje české armády.

Nemalou měrou se Kavan zasloužil o normalizaci vztahů ČR s Ruskem a Čínou. Záměrem normalizovat vztahy s těmito zeměmi se Jan Kavan pokoušel posílit postavení českého zahraničního obchodu, někdy k značné nelibosti některých českých obránců lidských práv.

Kavan se zasadil i o diskrétní diplomatické řešení s Interpolem hledaným hostem pražského ústředí RFE-RL. Přispěl i k dohodě, v jejímž rámci byly odmítnuty Spojené státy v komisi pro lidská práva OSN, stejně jako přispěl k tomu, že nebyla schválena deklarace, odsuzující Kubu.

Tím se podpořily české zahraničně obchodní šance v středoamerickém a jihoamerickém regionu. Sofistikovaná matice zájmů české diplomacie umožnila Kavanovi kandidovat a být zvolen i do čela VS OSN. I když jen na rok, je to potvrzením a maturitním vysvědčením české politiky minulých let.

Není divu, že některé státy či spolkové republiky a jejich tajné služby či aktivisté nemohou Kavanovi přijít na jméno. V redakcích mnoha českých mainstreamových médií sedí lidé, kteří si říkají, že "musíme na toho Kavana rychle ještě vyhrabat nějaký další skandál". Ta média pak sice slouží svým majitelům a jejich mateřským zemím, těžko ale mohou plnit nezaujatě svou informační úlohu, když se z věcných a kritických pozorovatelů stávají "angažovanými" novináři či z některých "novinářů" se dokonce stanou "humanitární pracovníci", herci v rolích režírovaných s až neuvěřitelnou souhrou napříč mediální i politickou scénou, a to dokonce mezinárodně... Někdy dokonce za spolupráce některých českých diplomatů.

V květnu letošního roku jsme psali o tom, jak expremiér Miloš Zeman citoval v parlamentu komunistické fráze z doby před rokem 1989 od jednoho z hlavních komentátorů MFD, dnes velkého "pravičáka" Martina Komárka. Samozřejmě, že MFD o někdejší Komárkově kolaboraci s komunistickým režimem nereferovala. Komárek přitom dál pokračoval v útocích, v nichž obviňoval Zemana z myšlenkových zločinů - afinitě ke komunismu. Zeman je přitom větší liberál, než unionista a zastánce lidských práv na Kubě Pilip...

Obávám se, že podobného pokrytectví jsme svědky i nyní. Viliam Buchert píše ve svém komentáři: "Jan Kavan je nedůvěryhodná osoba, a to nemusíme zkoumat ani jeho dávné schůzky z agenty StB. Je to osoba nežádoucí. Ale pochopí to někdy on sám?"

Je možné, že to, co píše Buchert, je pravda. Nebo taky ne.

Jenže zrovna Mladá fronta Dnes, se svou historií vlastní privatzace i postkomunistických skandalizačních kampaní či primitivního, bulvarizujícícho "investigativního" psaní, absolutně nemá kredit k tomu, aby kohokoliv soudila. Mladá fronta Dnes není důvěryhodný deník, který by psal podle zásady "padni, komu padni", podobně jako možná Jan Kavan není pro Mladou frontu Dnes a její čtenáře důvěryhodný politik.

                 
Obsah vydání       6. 9. 2002
5. 9. 2002 Před sto lety, po sto letech Milan  Suchomel
6. 9. 2002 Místo Ostrava Petr  Hruška
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba
6. 9. 2002 Syndikát novinářů má 3500 členů, pomoci nepřišel nikdo Štěpán  Kotrba
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
5. 9. 2002 Nestrašte Vieweghem, Kathryn! Pavel  Dostál
5. 9. 2002 Časopis HOST bude vycházet dál Daniela  Pilařová
5. 9. 2002 Charitativní organizace: "Summit v Johannesburgu selhal"
5. 9. 2002 Colin Powell se stal terčem ostrých útoků na summitu v Johannesburgu

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
6. 9. 2002 Syndikát novinářů má 3500 členů, pomoci nepřišel nikdo Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Před sto lety, po sto letech Milan  Suchomel
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
5. 9. 2002 Nestrašte Vieweghem, Kathryn! Pavel  Dostál
4. 9. 2002 Proč má česká literatura v současnosti tak okrajovou roli? Jan  Čulík
4. 9. 2002 Chce ministr kultury Pavel Dostál zlikvidovat současnou českou literaturu? Kathryn  Murphy
3. 9. 2002 Kalkulaček netřeba Josef  Trnka
3. 9. 2002 Michal Viewegh kritizoval "nenávistné Britské listy" Jan  Čulík
2. 9. 2002 Medáci byli vyhnáni ze Střešovic   
2. 9. 2002 Železný má deset životů a jednoho Živčice Filip  Rožánek
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Děti propadají kouření nesmírně rychle   

Je český tisk ještě český? RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
8. 7. 2002 Zemřel Josef Hanzal, historik, kterému ležel na srdci osud českého tisku Jaroslava  Čajová
28. 6. 2002 Antimonopolní úřad se vyjadřuje ke skupování českého tisku   
21. 6. 2002 Mít tak jen české noviny Emil  Šíp
24. 5. 2002 Autocenzura Jaroslav  Formánek
17. 5. 2002 Břeclavsko: v českých rukou zůstal Moravský jih Daniela  Pilařová
16. 5. 2002 Kočka a myš: o českém tisku Jaroslav  Formánek
9. 5. 2002 Jak dopadly noviny Region ve zlínském kraji   
6. 5. 2002 Tabu: víte, že čteme v ČR německé noviny? Bořivoj  Čelovský
6. 5. 2002 Odmítáme pojem kolektivní viny, ale zahraniční vlastnictví českého tisku je vážný problém Jan  Čulík
6. 5. 2002 Vážení zaměstnanci a majitelé českých novin!   
6. 5. 2002 Pomozte nám zmapovat historii českého tisku od r. 1989 Daniela  Pilařová
30. 4. 2002 Přežijí alespoň některé poslední nezávislé regionální české listy? Petr  Klukan

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 Mohou novináři ohrozit soudní líčení? Roman  Antl
25. 7. 2002 Nikdo není nad zákonem: nesouhlasím s Fabianem Golgem Jan  Čulík
25. 7. 2002 BL: Konspirační teoretikové nad případem vražedného spiknutí Fabiano  Golgo
25. 7. 2002 MFD baví čtenáře nechtěnou komikou   
25. 7. 2002 Vox populi: Co si o "případu Slonková" myslí místní lidi ve Vimperku Karel  Mašita