Ve Venezuele sílí protivládní protesty

20. 4. 2017

čas čtení 1 minuta
Ve Venezuele ve středu hrozilo politické násilí. Do ulic vyšly statisíce protivládních demonstrantů v reakci na smrt studenta, který byl zastřelen kulkou do hlavy nedaleko střetnutí provládních a protivládních demonstrací.

Posílily obavy z krveprolévání, když prezident Nicolás Maduro rozmístil v ulicích vojáky, vyzbrojil občanské milice, které s ním sympatizují a svolal demonstrace svých stoupenců proti tomu, co označil za puč organizovaný Spojenými státy.



Státní televize vysílala záběry tisíců Madurových stoupenců v rudých košilích "hájících vlast".

Avšak daleko větši demonstrace se konaly ve čtvrti Baruta z hněvu a frustrace nad vládou, která vyvolala v zemi s největšími ložisky ropy nejhlubší hospodářskou krizi na světě.

Transparenty s nápisy "Už ne diktaturu" upozorňovaly na rychlou erozi demokracie. Během minulého měsíce se Nejvyšší soud pokusit vyhnout se legislativní pravomoci Kongresu a hlavní představitel opozice Henrique Capriles dostal zákaz kandidovat na dobu 15 let.

Mnoho lidí protestovalo proti venezuelskému prezidentu, který je obviňován z vysoké inflace a z chronického nedostatku potravin, léků a dalšího základního zboží.

Demonstranti pocházejí ze všech vrstev společnosti. Někteří z nich dříve podporovali Madurova předchůdce Hugo Cháveze, ale k demonstracím je přiměla zhoršující se hospodářské a sociální krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8587

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2017