Spojené státy za Trumpa postupně opouštějí Evropu

24. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Diplomacie je subtilní umění, proto je její význam často přeceňován. Pondělní zprávy, že americký ministr zahraničí Rex Tillerson v dubnu navštíví Rusko, ale nezúčastní se jednání ministrů zahraničí NATO počátkem měsíce, byly spojeny dohromady jako znamení, že Trumpova administrativa nadbíhá Rusku a odmítá evropské spojence, napsal Uri Friedman.


Tento signál přišel právě poté, co ředitel FBI potvrdil vyšetřování možného spojení mezi Trumpovou kampaní a ruskou vládou během voleb v roce 2016. Ale příběh je složitější, než naznačují titulky: Podle Reuters Tillerson možná vynechá jednání NATO, aby se zúčastnil summitu s čínským prezidentem a probere vojenské tažení proti IS s protějšky v NATO na konferenci ve Washingtonu tento týden.

Přesto detaily itineráře nabízejí vhled do dosavadního přístupu Donalda Trumpa k zahraniční politice. Zprávy zřejmě naznačují, že prezident upřednostňuje americké jednání s velkými mocnostmi jako Rusko a Čína před bezpečnostními závazky k menším státům. Tento důraz na dohody velmocí spolu s prosazováním nacionalismu, skepse vůči volnému obchodu, kritikou tradičních amerických spojenců a soustředění se na terorismus na úkor jiných hrozeb přispělo k nové dynamice v mezinárodních vztazích: Pomalu se zhoršujícím vztahům mezi USA a Evropou.

Ano, jsou tu známky toho, že vztahy normálně fungují. Donald Trump se plánuje zúčastnit summitu NATO v květnu. Německá kancléřka Angela Merkel a britská premiérka Theresa May navštívily Bílý dům. Trumpův viceprezident a ministr zahraničí odcestovali do Bruselu, aby ujistili nervózní členy NATO, že jejich šéf zůstává oddán alianci, pokud evropské státy zvýší své obranné výdaje.

Ale známky zhoršování vztahů jsou zřejmější. Setkání Trumpa s Merkel minulý týden bylo rychle následováno jiskřením mezi vládami obou zemí ohledně německých příspěvků do NATO. Trumpova administrativa se současně hádá s britskou vládou poté co pustila do oběhu neověřená podezření Fox News, že Barack Obama se spiknul s britskou zpravodajskou službou, aby špehoval Trumpovu kampaň. (Britská zpravodajská služba podnikla nevídaný krok, když tato tvrzení veřejně popřela.) Během víkendových jednání G20 v Německu americký ministr financí Steven Mnuchin odporoval asijským a evropským ministrům financí a centrálním bankéřům, když odmítl jazyk volného obchodu ve společném prohlášení. Tento týden je japonský premiér Šinzo Abe v Bruselu, aby prosazoval dlouho nehybnou obchodní dohodu s EU, která se snaží vystupovat jako alternativní obchodní partner místo Trumpových protekcionistických USA. (Trump nedávno odstoupil od masivní obchodní dohody s asijskými státy a chce znovu vyjednávat o obchodní dohodě s Mexikem a Kanadou.)

Někteří evropští lídři s odvoláním na Trumpovo opakované zpochybňování hodnoty NATO a chvály odchodu Británie z EU charakterizují amerického prezidenta jako hrozbu projektu jednotné Evropy. Mezi některými evropskými představiteli se dokonce šeptá o zřízení jaderného programu EU, pokud region ztratí vojenskou ochranu USA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8756

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2017