Německou společnost ohrožuje nárůst sociálních rozdílů, varuje zpráva

24. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Rostoucí rozdíly mezi bohatými a chudými mohou oslabit sociální soudržnost v největší evropské ekonomice, varovala ve čtvrtek studie spolkové vlády.


"Pokud rozdíly mezi chudými a bohatými jsou ve společnosti považovány za příliš veliké a bohatství je považováno za získané bez odměňování práce, pak přijetí ekonomického a sociálního řádu může slábnout," uvádí výroční zpráva ministerstva práce.

Zpráva zdůrazňuje "velkou důležitost" očekávání lidí, že jejich děti zlepší své sociální postavení, nebo alespoň nespadnou níže.

"Pokud je toto zpochybněno, způsobuje to nespokojenost ve všech společenských třídách," tvrdí autoři.

V Německu již 10 % nejbohatších domácností vlastní více než polovinu veškerého bohatství v zemi, zatímco nejchudších 50 % drží asi 1 %, upozorňuje ministryně práce Andrea Nahles. Dvě třetiny bohatství mají formu dědictví a darů.

Mezitím se snížila šance dětí, že během kariéry překonají rodiče. Děti narozené v rodinách s nízkým vzděláním a kvalifikací v 70. a 80. letech měli o polovinu vyšší šanci zlepšit životní úroveň oproti rodičům než děti z 60. let. Tento trend však již neexistuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6243

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2017