Syrští hrdinové z Lipska

12. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Speciální policejní jednotky čtyři dny pátraly po Džabír Albakrovi. Ale nakonec byl zadržen třemi Syřany - a ti se teď stali hrdiny své čtvrti.


Džihád může označovat svatou válku. Ale jde také o jméno Syřana z Lipska. Žije jen několik metrů od domu, v němž byl v jednu ráno zatčen jeden z nejhledanějších mužů v Německu. Policie se nesetkala s přílišným odporem: V té době byl podezřelý svázán a ležel v apartmánu ve čtvrtém podlaží. Hlídali jej Syřané.

Džihád dosud přeskakuje z němčiny do angličtiny. Pobývá v Německu osmnáct měsíců a každý den se účastní jazykových kurzů. Považuje akci svých krajanů za odvážný čin, ale nepřekvapuje ho to: "99 % Syřanů v Německu jsou dobří lidé a kdykoliv by za Německo bojovali proti teroristům. Existuje arabské přísloví: Pokud mi nabídneš svůj dům, nabídnu ti svou krev. Němci nám pomohli - sto let na to nezapomeneme."

Když dům sami nabídli Džabíru Albakrovi a vrátili se domů, postupně jim došlo, o koho jde. Volali policii, ale nedařilo se jim situaci vysvětlit. Poté svázali podezřelého a vyfotografovali jej. Jeden z nich odvezl fotografii na policii. Na stanici konečně pochopili, o čem Syřané mluví, a o kom.

Pak už šly věci rychle. Nastoupila helikoptéra, služební auto a zatčení. Minulý týden podezřelý v Saské Kamenici (Chemnitz) policisty překvapil a utekl. Měli problém stíhat ho v ochranném vybavení vážícím 30 kilo. Tentokrát když policie dorazila, většina práce už byla hotova. "Svázali ho jako balík," prohlásil později jeden z kriminalistů.

Džihád si není jist, zda by teď zůstal jen u svazování. Nesmírně jej štve, že se Syřan vydával za uprchlíka, aby plánoval teroristický čin. Ale on a jeho mírumilovní krajané nechtějí dovolit, aby jedno procento Syřanů zkazilo reputaci všem ostatním.

"I kdyby to byl můj bratr nebo syn." - Džihád přijel do Lipska se ženou a dvěma dětmi z Damašku. "Když jsem je tu viděl klidně spát, věděl jsem, co pro mě Německo udělalo." Tři Syřané se stali saskými hrdiny války proti teroru - ale teď je Džihád prostě šťastný. Chce už jen dodat jedinou věc: Džihád je v Sýrii úplně běžné jméno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7954

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016