"Smrt každého člověka mě umenší". I Spojené státy nesou vinu za vraždění civilistů

11. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Upřesnění Karla Dolejšího, že samozřejmě rozsah všeobecného vyvražďování civilistů, včetně malých dětí, a útoků na nemocnice, které páchají Spojené státy a které páchá Rusko, je nesrovnatelný. Rusko bohužel přijalo doktrínu, že vede-li válku, musí to být totální válka, včetně vyvražďování všech, tedy i nemocných, raněných a malých dětí, a systematicky porušuje mezinárodní normy, které to od devatenáctého století zakazují.

Jenže ani Spojené státy nejsou bez viny, i když samozřejmě ta vina je řádově podstatně menší. To, že se Spojené státy verbálně přihlášují k humanitárním principům, ještě bohužel neznamená, že je důsledně dodržují - sobecký státní zájem v řadě případů převáží nad humanitárními imperativy. Paul Mason právem poukazuje na známé video, které zveřejnila Chelsy Manning, na němž američtí vojáci z vrtulníku Apache zlikvidují sanitku, jejíž pracovníci se snaží sbírat raněné osoby. K tomuto videu se vláda Spojených států nijak nevyjádřila, zaujala v té věci pozici mrtvého brouka. Kolik takových případů asi bylo, které kamera nezaznamenala?

Velmi bych byl opatrný při obviňování kohokoliv ze lži. Lež je vědomá nepravda. Jak ví Karel Dolejší, že Paul Mason vyřkl vědomou nepravdu. Vidí mu do hlavy? Na české politické scéně se lidé běžně obviňují ze lži, je to vždycky jen levný pokus bez důkazů zdiskreditovat oponenta. Inflace těchto obvinění v českém prostoru ho naprosto neutralizovala, takže používat toto obvinění bez důkazů se míjí účinkem.

Prezident Obama samozřejmě opustil kontroverzní politiku "humanitárních" intervencí v cizích zemích, to má Karel Dolejší pravdu, provádí však stejně kontroverzní politiku vraždění odpůrců Ameriky prostřednictvím dronů. I kdyby byly letecké údery proti osobám podezřelým z terorismu ospravedlnitelné (neměly by ty osoby spíš být pohnány před soud?) Obamovy letecké údery prostřednictvím dronů usmrtily stovky civilistů, účastníků svateb, pohřbů, žen a dětí. Zejména v Pákistánu Obamovy útoky drony neuvěřitelně destabilizují situaci. Podobně jako jsou trvale v syrském Aleppu civilisté ohroženi intenzivním bombardováním Asadových a ruských letadel, v Pákistánu člověk nikdy neví, jestli ho jen tak náhodně americký dron letící po obloze nezabije. Chtěli byste žít v takové situaci?

Kontroverzní je i nevysvětlitelná, dlouhodobá vojenská a logistická podpora britské a americké vlády pro saúdský režim, který systematicky vraždí civilisty v Jemenu a vyvolal tam hladomor.

Takže - i když samozřejmě řádově páchají Rusové daleko větší množství zločinů než Američané, Paul Mason má plnou pravdu, že ani Spojené státy nejsou bez viny. "Smrt každého člověka mě umenší, neboť jsem součástí lidstva," napsal anglický barokní básník John Donne. "A neptej se, komu zvoní hrana, tobě zvoní." Zločin je zločin, i když je spáchán jen na několika stovkách nevinně zavražděných lidí, stejně jako na statisících.

Paul Mason má také pravdu, když poukazuje na to, že pokud západní demokracie, které se honosí tím, že údajně dodržují lidská práva, tato práva ve skutečnosti porušují, dávají tím naprosto volnou ruku autoritářským režimům a diktaturám, které pak mají možnost argumentovat, že údajné dodržování lidských práv na Západě je jen pokrytectvím, že Západ také jen cynicky prosazuje své zájmy. "Proč bychom to tedy nemohli dělat i my, a to co nejbrutálnějů," řekne na to Vladimír Putin.

0
Vytisknout
6215

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016