Saúdská Arábie se marně vymlouvá z jemenského útoku. Postihu se nevyhne

9. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Saúdská Arábie tvrdí, že nemá nic společného s útokem na pohřeb, který včera v Jemenu usmrtil desítky osob. Podle Rijádu mělo být příčinou neštěstí něco jiného než nálet. Videozáznam z místa tragédie však jasně ukazuje, jak je již zasažená budova terčem opakovaného útoku - a mezitím můžete slyšet zvuk proudového motoru. Jediným alternativním vysvětlením by byl zásah střelou s plochou dráhou letu. Avšak není známo, že by někdo přítomný v dané oblasti disponoval nosiči, které by útok střelami s plochou dráhou letu umožnily, a této variantě v danou chvíli nic nenasvědčuje.


Spojené státy oznámily, že okamžitě zahajují přehodnocování vojenské spolupráce se Saúdskou Arábií ZDE. Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Ned Price prohlásil: "Bezpečnostní spolupráce USA se Saúdskou Arábií není bianco šek... Ve světle tohoto a dalších nedávných incidentů jsme zahájili okamžité přezkoumání naší již významně omezené podpory Saúdy vedené koalice a jsme připraveni přizpůsobit naši podporu tak, aby byla lépe slučitelná s americkými principy, hodnotami a zájmy, včetně dosažení okamžitého a trvalého ukončení tragického konfliktu v Jemenu."

V nezávislých otevřených zdrojích se zatím neobjevila žádná podrobná analýza neštěstí. Ovšem kromě mimořádně nepravděpodobné varianty, že pohřeb zasáhly střely s plochou dráhou letu odpálené z jemenského území nebo z ponorek u pobřeží, zbývá jediná: Útok musela provést saúdská koalice.

Další krok v neprospěch Saúdské Arábie byl v pátek ohlášen z Itálie. Prokuratura v Brescii zahájila vyšetřování italských dodávek letecké munice arabské monarchii ZDE.

Pokud se Saúdové hodlají chovat jako Rusové v Sýrii, budou si zjevně muset brzy hledat nové dodavatele - v některé nezápadní zemi. 

0
Vytisknout
6589

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2016