Brazilský Senát odvolal prezidentku Rousseffovou. Protestovaly stovky lidí

13. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Brazilský Senát ve čtvrtek schválil impeachment prezidentky Dilmy Rousseffové, která čelí obvinění z porušení pravidel při tvorbě státního rozpočtu. Její funkci až do vynesení rozsudku převzal viceprezident Michel Temer, před jehož první tiskovou konferencí protestovaly řádově stovky Brazilců.


Pětasedmdesátiletý ústavní právník Temer pochází z rodiny libanonských křesťanů, kteří se přistěhovali do São Paula ve 20. letech, v Kongresu působí od roku 1987. Je znám jako klidný a metodický organizátor, na rozdíl od modelu ohnivého řečníka, který jinak v brazilské politice dominuje.

Temer patří k centristické straně Brazilské demokratické hnutí, která odešla z vládní koalice, a někteří jej považují za osobu stojící v pozadí odvolání prezidentky. Z minulosti existují pochybnosti o jeho loajalitě, neboť již jednou byl u toho, když strana opustila koaličního partnera (tehdy pravici) a dohodla se s opozicí. V posledních měsících opakovaně vydával nejednoznačná vyjádření, z nichž byly patrné neukojené ambice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

ZDE

0
Vytisknout
5739

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2016