Donald Tusk: EU dospěla k dohodě s Davidem Cameronem

19. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V sobotu dopoledne na zasedání vlády v Downing Street oznámil David Cameron, že jeho referendum o možném odchodu Británie z EU se bude konat 23. června 2016.

Předseda Evropské komise Donald Tusk oznámil, že byla konečně uzavřena dohoda mezi Davidem Cameronem a Evropskou unií. Český premiér Bohuslav Sobotka se vyjádřil, že je to "slušná dohoda". David Cameron to potvrdil:

Evropská unie Cameronovi ustoupila ve všem:

- tzv. "nouzová brzda", kdy Británie může zrušit poskytování sociální podpory zaměstnancům z EU s nízkými platy, pokud bude mít pocit, že je vlnou imigrantů "zahlcena", bude funkční po dobu sedmi let. Jednotlivci může být odebrána sociální podpora po dobu ne delší než čtyři roky a po prvním roce bude "nouzová brzda" zrušena. Avšak aplikovat její principy bude Británie smět po dobu sedmi let.

- Přídavky na děti migrantů z EU, kteří žijí v domovských zemích, budou sníženy tak, aby odpovídaly přídavkům na děti v domovských zemích, pro nové migranty z EU s okamžitou platností. Migranti, kteří už v Británii žijí, budou tímto opatřením postiženi od roku 2020. Východevropské země se neúspěšně pokusily migranty, kteří už v Británii pracují, z omezení vyčlenit. (Pozn. red. Jde o pouhých 25 milionů liber ročně, směšnou částku, pro niž nestálo ani za to se v Bruselu handrkovat. Cameronovi ale nešlo o peníze, nýbrž o předsudky britských euroskeptiků. Omezení přídavků na děti nijak nemůže snížit příchod pracovníků z EU do Británie.)

- Británie se vyvázala z příslibu další integrace do EU.

- Británie bude mít právo použít brzdu proti sporným finančním předpisům a když se jí nebudou líbit, bude si na ně moci stěžovat u Rady Evropy.

Bude velmi zajímavé, zda angličtí euroskeptikové tuto dohodu přijmou, a je velmi pravděpodobné, že nikoliv, protože ti z principu odmítají jakoukoliv dohodu s EU.

0
Vytisknout
6733

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2016