Tak už padejte!!

21. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

"Nenávist, extremismus a stavění zábran proti uprchlíkům - je načase, aby Sasko odešlo z Německé spolkové republiky?"

Postkomunistické Sasko (část bývalé NDR) se nyní chová tak fašisticky, že list Die Zeit doporučuje, aby vystoupilo z NSR.

Už dlouhé měsíce je Sasko nejnesympatičtější německou spolkovou zemí: Vznikají o něm palcové titulky ohledně Pegidy, pravicového extremismu a útoků na uprchlíky. Není načase, aby Sasko vystoupilo ze Spolkové republiky Německo? ptá se v deníku Die Zeit Stefan Schirmer.

Téměř denně klesá úroveň polemiky, z níž vyplývá, že bychom měli doporučovat tento krok. Tak varovali lékaři v Drážďanech, že v jednom stanovém táboře pro uprchlíky hrozí "humanitární katastrofa", je tam porušována německá ústava. Na tomtéž místě došlo k útokům na pracovníky Červeného kříže. Ať už je to ve Freitalu, v Míšni, ve Freibergu, v Hoyerswerdě či v Böhlen, všude tam se proměňuje nenávist vůči cizincům ve fyzické útoky. Z 202 útoků na ubytovny uprchlíků v celém Německu v první polovině roku 2015 se jich 42 odehrálo v Sasku. Tato země je, v nejhorším slova smyslu, v samostatné kategorii.

Příkladným vzorem Sasa dnes není ani Kati Witt ani Kurt Biedenkopf, nemluvě o Erichu Kästnerovi. Je jím předčasný důchodce z Freitalu, který dal najevo, co považuje za pomoc pro uprchlíky: Seděl u piva před jednou hospodou a zvedl vztyčenou pravici k nacistickému pozdravu.

Lze samozřejmě argumentovat: i ve Freitalu a v Drážďanech žijí nápomocní lidé. A političtí radikálové a chladná srdce existují všude. Ano, ale situace v Sasku je jiná - křiklavá, patologická, nebezpečná. Ze studií vyplývá, že čtyři miliony Sasů přijímají principy demokracie a tolerance daleko méně, než je mezi Němci obvyklé. "Co se to tam děje?" byla otázka, když v saském Švýcarsku před lety získala ultrapravicová Národnědemokratická strana Německa ve volbách 25 procent. Anebo když se v Drážďanech konala největší neonacistická demonstrace v Evropě. A už dlouhé měsíce se tu o pondělcích konají demonstrace "vlasteneckých Evropanů proti islamizaci Západu", kteří považují uprchlíky za "dobytek". Je zjevné, že Pegida je především saský fenomén.

Carsten Rentzing, protestantský biskup Saska, se v červnu o Pegidě vyjádřil: "Pokud demonstrace dodržuje pravidla společnosti, nikdo nemá právo ji kritizovat." Je to věta, která zní, jako by někdo žádal ostatní německou republiku o svolení z ní odejít, protože většina lidí tu smýšlí jinak. A nepřinesl by odchod Saska z Německa něco oběma stranám?

Těch mnoho Sasů, jimž se víceméně líbí Pegida, by už nemuselo poslouchat moralizování z jiných částí Německa. Tak by mezi Bad Schandau a Niederwürschnitz mohlo rozkvést vlastenectví. Ona "Saská hrdost", kterou už čtvrt století prosazuje tam vládnucí CDU. Občani jsou tam silně povzbuzováni, aby si o sobě a o svých spoluobčanech mysleli hodně.

"Sas je to nejvyšší, čím se může člověk na této planetě stát!" napsal na Twitteru nedávno jeden mladý poslanec za CDU. A napsal to švabachem - to není vtip!

Že se chovají na saském kancléřství, jako by byli u dvora, že Sasko zaznamenalo největší úspěchy prázdnými řečmi a ignorováním xenofobie a pravicového extremismu - tuto kritiku by mohl premiér Tillich odmítat ještě nonšalantněji jako nepřípustné zasahování do vnitřních záležitostí jeho státu.

A ostatní Německo už by se nemuselo tolik stydět, že Sasko projevuje tak malou empatii, přestože už dlouhá léta přijímá samo obrovské množství solidarity. Kdyby nebylo miliard euro z ostatních německých států, Sasko by nikdy nepovstalo z popela. Dodneška Sasko produkuje jen 44 procent svého státního rozpočtu.

Otázkou zůstává: Byl by odchod Saska z Německa nespravedlivý? Je pravda, že toho Sasové, hrdinové pokojné revoluce z roku 1989, od té doby moc nedokázali a mají za poslední čtvrtstoletí pocit ponížení? Ano, možná. Avšak jestliže vyvolalo začlenění Saska do Německa v té zemi aroganci a uraženou nenávist, když oněch mnoho slušných občanů není schopno zvládnout těch relativně málo svých necitelných spoluobčanů, pak by si měli Sasové utvořit svůj vlastní samostatný stát. Vážně.

Kompletní článek v němčině ZDE

0
Vytisknout
12562

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2015