Juncker posedlý strachem apeluje na Řeky, aby hlasovali proti Tsiprasovi

29. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Jean-Claude Juncker, prezident Evropské komise, apeloval na řecké občany, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro přijetí škrtů, které Řecku chtějí vnuti věřitelé. Byl to zjevně poslední, zoufalý pokus zabránit tomu, aby Řecko vypadlo z eurozóny. Řekl v podstatě řeckému lidu, že volí mezi eurem a odchodem z eurozóny, že jim řecká vláda lže a že věřitelé jsou přátelé řeckého lidu. Varoval je, aby "nespáchali sebevraždu, protože se bojí smrti". Dodal, že "celá planeta" bude odmítnutí podmínek věřitelů v referendu "interpretovat jako rozhodnutí Řecka odejít z Evropy."

Zdá se, že to povzbudí Řeky, aby hlasovali pro Tsiprase.

Ať je tomu jakkoliv, Tsiprasovi se podařilo dostat evropskou elitu do naprosté paniky, píše na Twitteru analytik deníku Guardian Ian Traynor. "Juncker vystupoval jako muž éry, která už skončila".

"Juncker byl zjevně v naprosté panice během pondělní tiskové konference, protože Tsipras svým manévrem nad nimi vyzrál," řekl Alexis Mantheakis, bývalý mluvčí pravicové strany LAOS: "Řecká vláda přijala jejich bluffování poté, co vydali Řecku ultimátum. Tspirase už oni neovládají. Je ptákem, který jim uletěl z klece."

A řecká vláda vydala zuřivé prohlášení na Junckerovy výroky:

"Nepostradatelným faktorem jako známky dobré vůle a důvěryhodnosti při jakémkoliv jednání je upřímnost."

Řecký ministr dopravy Christos Spirtzis oznámil, že veřejná doprava v Aténách bude až do referenda jezdit zadarmo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7894

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2015