E-cigarety u řady mladých nahrazují klasické cigarety

Užívání e-cigaret mezi mladými Američany narůstá

17. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Elektronické cigarety se stávají součástí života mladých Američanů. Podle federálních statistik se mezi lety 2013 a 2014 počet uživatelů ve věku dětí na střední škole a na druhém stupni školy základní ztrojnásobil. Mezi středoškoláky je 13 % uživatelů, což je více než těch, kdo kouří tradiční cigarety.

Ostrý nárůst, společně podstatným zvýšením kuřáků vodních dýmek, vedl k dalším 400 tisícům mladých Američanů užívajících v roce 2014 nějakou formu tabákových výrobků. Jde o první nárůst za poslední roky, ačkoliv výzkumníci poukazují, že jde o nárůst v rámci statistické odchylky.  

Od roku 2011 do roku 2014 klesl počet kuřáků tradičních cigaret mezi středoškoláky z 16 na 9 %. Stejně tak klesl počet kuřáků dýmek a doutníků. Přesun k e-cigaretám ukazuje, že někteří teenageři je používají k tomu, aby přestali kouřit. 

Zhruba čtvrtina středoškoláků a 8 % dětí na druhém stupni ZŠ, což činí dohromady 4,6 milionu mladých lidí - užívá v nějaké formě tabákové výrobky. Čísla jsou překvapením a vystavuje tvůrce zdravotní politiky do neznámého území. Americký regulátor, The Food and Drug Admistration, učinil první nejistý krok směrem k regulaci e-cigaret minulý rok, jenže proces je pomalý a řada expertů varuje, že zvyky se formují mnohem rychleji než jsou pravidla stanovena.  

Jelikož jsou e-cigarety nové, o jejich dlouhodobém vlivu na zdraví je toho známo málo. Kouření je v USA nejčastější příčinou úmrtí, jež by bylo možné preventivně odvrátit. Ročně umírá na nemoci způsobené kouřením 480 tisíc Američanů. Většina vědců souhlasí s tím, že e-cigarety, které dodávají nikotin, ale nikoliv dehet a další nebezpečné chemikálie, jsou pravděpodobně mnohem méně nebezpečné než tradiční cigarety.

Více v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7521

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2015