Protestujeme proti přejezdu amerických vojenských vozidel přes české území

22. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Vyjádření Humanistického hnutí k plánovanému přejezdu armády USA přes území ČR

tisková zpráva

Praha 22. 3. 2015

Za několik málo dní se chystá průjezd velkého vojenského konvoje armády USA Českou republikou. Přes sto vojenských obrněných transportérů a v nich několik stovek amerických vojáků má projet napříč celou naší zemí od Bohumína, Náchoda a Harrachova přes Prahu až po Rozvadov. Tato demonstrace síly ze strany USA nemá na území ČR obdoby.

To vše přichází v době, kdy se vyhrocuje konflikt na Ukrajině a napětí mezi Evropou a Ruskem se neuklidňuje, spíše naopak. Pořádat v takto vyhrocené situaci podobné vojenské manévry nejen že nepomáhá situaci uklidnit, ale naopak působí jako přilévání oleje do ohně. Je zjevné, že pokud se bude situace mezi USA a Ruskem i nadále eskalovat a přeroste v otevřený konflikt, ocitneme se uprostřed válečné zóny. Ač pro nás by měla tato situace katastrofální dopady, pro americké zbrojařské korporace toužící po konfliktech a válkách by znamenala tučné zisky.

Bohužel se zdá, že naše politická reprezentace v čele s ČSSD a ANO tuto hrozbu nevnímá dostatečně střízlivě a cítí potřebu se přiklonit na jednu ze zúčastněných stran. Zřejmě si neuvědomují, že tímto činem napomáhají rozdmýchávat oheň, který by mohl v brzké budoucnosti zasáhnout celou naši zemi, tento kontinent a dokonce přerůst v další hrůzný globální konflikt.

Jestliže povolíme přejezd cizích vojsk přes naše území, ztratíme tím velký kus své nezávislosti, své svobody a své síly. Staneme se podružným členem evropského společenství, který se nechává zatahovat do nebezpečných vojenských her světových velmocí.

Tento projekt je nutné zastavit dříve, než přeroste v něco ještě nebezpečnějšího. Když se neozveme dnes, tak kdy?

Toto není budoucnost, která by byla prospěšná pro nás jako obyvatele Česka ani jako obyvatele Evropy. Existuje mnoho snah o nalezení mírových řešení nejen konfliktu na Ukrajině a Česká republika má potenciál jít příkladem a ujmout se aktivní role ve snahách o uklidňování mezinárodního napětí, nikoliv přispívat k jeho dalšímu růstu zapojováním se do provokativních vojenských manévrů.

Vyzýváme k vyjádření nesouhlasu s tímto (zatím) dočasným pobytem vojáků cizí mocnosti na našem území. Tentokrát mají zůstat tři dny, příště to mohou být tři týdny a brzy by to mohlo být natrvalo!

Pevně věříme, že jakákoliv forma nenásilného protestu má smysl, jak už se ukázalo mnohokrát v historii (nejen) naší země.

“Tanks? No, thanks”

Humanistické hnutí

Humanistické hnutí je mezinárodní myšlenkový proud vycházející z díla latinskoamerického spisovatele a filozofa Mario Rodrigueze Cobose - Sila. Prosazuje myšlenky nenásilí a nediskriminace.

0
Vytisknout
8786

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2015