Smrt šíitů a konec narativu

21. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Páteční masakr šíitů v Jemenu poukázal brutálním způsobem na povahu konfliktu, který se dnes odehrává v prostoru Perského zálivu a jeho okolí. Jde na prvním místě o sektářský střet, který slouží zájmům klíčových regionálních mocností, Saúdské Arábie a Íránu, přičemž část extrémních sunnitů mnoho let cíleně podporovaných Rijádem se "udělala pro sebe" a stala se třetí (al-Kajdá) či čtvrtou ("Islámský stát") stranou. Výhrady vůči Západu na všech stranách přitom mají teprve druhotný charakter a rozhodně v tomto boji nejde primárně o "válku se Západem".

Čeští islamofobové ovšem prezentují veřejnosti vizi údajně homogenní "islámské hrozby" vůči Evropě a celému Západu. To je naprosto neadekvátní hned z několika důvodů - a otřesná smrt jemenských šíitů na to poukázala velmi drasticky.

Za prvé existují prozápadní režimy hlásící se k islámu, jako Jordánsko, které také při všech nedostatcích usiluje o reformu sunnitské větve islámu. Za druhé sektářské spory stojí do značné míry ve službách konkrétních státních zájmů, zejména Saúdské Arábie a Íránu. Místo strašení muslimy je třeba rozumět záměrům těchto mocností v regionu. Není nutně v zájmu kohokoliv na Západě vyzbrojovat jedny proti druhým, jako to dnes dělá Česká republika, která po selhání projektu nábožensky tolerantní irácké vlády fakticky vyzbrojuje pomocné oddíly íránské armády na iráckém území, oddíly, jež se dopouštějí na civilním obyvatelstvu stejných zvěrstev, jako takzvaný Islámský stát.

Za třetí, nejextrémnější sektáři jako al-Kajda či "Islámský stát" reprezentují malou menšinu muslimského obyvatelstva. Z miliardové muslimské populace je podporuje maximálně několik stovek tisíc osob. Na rozdíl od frakcí podporovaných přímo Saúdy či Íránci nemají žádného sponzora, který by je vybavoval těžkou výzbrojí, a o tu, které se dosud zmocnili, nevyhnutelně postupně přijdou - ať už kvůli bombardování, ztrátám v bojích nebo prostému opotřebení. Vojensky nemohou představovat větší hrozbu pro Evropu a Západ a jejich izolace v muslimské populaci se bude prohlubovat. Zejména "Islámský stát" je natolik brutální, že i lidé velmi kritičtí k západním společnostem se od něj stále více distancují.

Veřejná debata o povaze aktuálních bezpečnostních hrozeb v České republice však vůbec neprobíhá, místo toho jsou veřejnosti vnucovány hotové představy "odborníků", podle nichž největší hrozbou pro nás a celý Západ je údajně islám, potažmo přistěhovalci. To ovšem není v nejmenším obhajitelné. Prvořadým terčem sektářů v muslimském světě jsou jiní sektáři a prvořadým terčem extrémistů umírnění muslimové. Západ je sekundární cíl. A pokud někdo vyhlašuje "tažení proti Západu", hovoří jménem malé extrémní menšiny.

Srovnejme si to se situací v Rusku ZDE, kde goebbelsovská státní média bohužel vymyla propagandou mozky 80-90% obyčejných občanů jednomyslně nyní podporujících agresívní protizápadní politiku Vladimira Putina. Průzkumy ukazují, že polovina těchto lidí přesvědčovaných prezidentem o "legionu NATO na Ukrajině" již podporuje i probíhající přímou vojenskou intervenci v sousední zemi, třebaže ještě nedávno ruskou účast ve válce schvaloval jen malý zlomek Rusů. A dokonce nebezpečně roste podíl těch, kdo jsou nakloněni použití jaderných zbraní.

Experti přesvědčují Čechy, že je nejvíce ohrožuje konflikt o to, který stát se stane dominantní mocností v regionu Perského zálivu. V jejich perspektivě se údajně jedná o hrozbu tak příšernou, že by měl Západ kvůli ní ve všem ustoupit Putinovu Rusku a uzavřít s ním spojenectví proti islamistům. Že ten samý ruský režim definující se coby světové centrum protizápadního konzervatismu doma uzavřel strategické spojenectví s konzervativním islámem i čečenskými militanty Ramzana Kadyrova, kteří za pokřiku "Alláhu akbar" útočí na ukrajinské vojáky, to v optice bojovníků proti "islamizaci" není možno vůbec zahlédnout. Nejsilnější armáda v Evropě a největší jaderný arsenál světa pro ně nejsou důvodem k zamyšlení nad charakterem rizik, jimž Západ čelí. Zavilá osobní nenávist k islámu podložená mizivou znalostí věci je zaslepuje vůči všem ostatním hrozbám.

Smrt modlících se muslimů v Saná, stejně zbytečná, nezasloužená a nesmyslná jako smrt redakce časopisu Charlie Hebdo, usvědčuje propagandisty křižáckého tažení proti islámu z nepravdy.

0
Vytisknout
11647

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2015