Východ Ukrajiny je už ztracen, ale Západ si musí vypracovat strategii vůči Rusku

10. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Debata o tom, zda vyzbrojit či nevyzbrojit Ukrajinu, je irelevantní. Je to diskuse o krátkotobé taktice, nikoliv o dlouhodobé strategii, a ignoruje skutečnou podstatu toho, o co jde Vladimíru Putinovi, píše Anne Applebaum v deníku Washington Post.

Až do loňského roku neměla východní Ukrajina žádnou historii etnického konfliktu. Dobře vyzbrojení "separatisté" se na scéně objevili teprve, když je tam Vladimír Putin vyslal. "Občanská válka", která následovala, je umělý konflikt, řízený ruskou bezpečnostní službou a prohlubovaný sofistikovanou celoevropskou dezinformační kampaní. Tato "občanská válka" potrvá tak dlouho, jak Rusové budou chtít, aby trvala.

Cílem této války není dosáhnout vítězství. Cílem je zabránit vzniku prosperující, evropské Ukrajiny, protože takový stát by byl ideologickou hrozbou putinismu. Z toho vyplývá, že ani Německem vyjednané příměří nepřinese "mír", ale jen takzvaný "zmrazený konflikt", podle starého vzoru z KGB: viz Moldova, Jižní Osetie a nyní tzv. Novorusko na Ukrajině. Jakmile Novorusku vznikne, Rusko tam může vytvořit svou novou tajnou policii, založit nové základny pro ruskou armádu.

Všechno tohle se může stát velmi rychle, během pár dní, což znamená, že argumentace o nutnosti "vyzbrojit Ukrajinu" je irelevantní.

Ano, během času by mohla být ukrajinská armáda posílena. To by zabránilo tomu, aby se hranice nového ruského loutkového státu posunovaly dál na Západ. Ale ani Spojené státy nemohou dodat dostatečně rychle zbraně, které by donutily Rusko stáhnout z Ukrajiny své nejmodernější zbraně. Je nemožné si představit, jak by americká vojenská pomoc mohla zabránit ustavení Novoruska, které v praxi už existuje.

To, co Západ teď potřebuje, není jen vojenská strategie, ale komplexní dlouhodobá strategie na posílení ukrajinského státu a na postupné začlenění Ukrajiny během mnoha let do Evropy. Mohli bychom zahájit výcvik nejen ukrajinské armády, ale i ukrajinských bezpečnostních služeb, které zlikvidoval předchozí prezident. Měl by to být velmi dlouhodobý projekt, jak Merkelová navrhla v sobotu, vybudujme kolem Doněcka Berlínskou zeď formou demilitarizované zóny a zacházejme s ostatní Ukrajinou jako se Západním Německem.

Měli bychom uznat skutečné nebezpečí, které Rusko tvoří pro Evropu, nejen jako zdroj násilí, ale i jako zdroj politické a hospodářské korupce. Mohli bychom zavést daleko tvrdší sankce. Mohli bychom vyloučit Rusko z mezinárodního platebního systému. Měli bychom přestat tolerovat propírání ruských špinavých peněz, většina z něhož se odehrává v evropských hlavních městech.

Protože jaká je alternativa? Ukrajina se rozloží, Putinovi to dodá odvahy, jako po invazi do Gruzie r. 2008. Začne plánovat další "zmrazený konflikt". Pokud to udělá v členském státě NATO, třeba v Litvě nebo v Estonsku, následoval by daleko širší a nebezpečnější evropský konflikt. Nechceme novou studenou válku - ale i to by bylo lepší než nová světová válka. A pokud si nevypracujeme seriozní strategii pro zabránění nové světové války, ta válka vznikne.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10694

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2015