Slovensko: "Referendum o rodině" prohrálo na celé čáře

8. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Americkým evangelikálům se nepodařilo Slovensku vnutit zákony, které by porušovaly Evropskou konvenci o lidských právech. Takzvaného "referenda o rodině" se účastnilo pouze 21,4 procent registrovaných voličů, aby bylo referendum platné, muselo by se ho účastnit více než 50 procent voličů. Tato absolutní menšina nicméně z 90 procent hlasovala pro posílení ústavního dodatku z r. 2014, který na Slovensku definuje manželství jako svazek mezi mužem a ženou, což v podstatě zakazuje partnerské svazky osob téhož pohlaví i adopci dětí takovými dvojicemi.

Slovenští konzervativci se obávají, že i když zákaz manželství gayů a lesbiček zůstává na Slovensku platný, ohrožuje ho "liberální politika, která se šíří na východ z nemorální západní Evropy".

Zatímco některé západoevropské země legalizovaly sňatky či partnerství osob téhož pohlaví, některé východoevropské členské země EU zaujaly konzervativní postoj. Obdobné referendum jako na Slovensku se konalo r. 2013 v katolickém Chorvatsku a maďarský premiér Viktor Orbán také podporuje rodinné hodnoty.

"Aliancia za – údajne – rodinu utrpela ťažkú porážku. Čosi viac ako pätina zapísaných voličov, ktorí sa unúvali odpovedať na jej tri otázky, je totiž čosi menej ako debakel a čosi viac ako prehra rozdielom triedy. Slovensko sa v sobotu vyjadrilo, že problém, na ktorom AzR mesiace otravovala verejný priestor, ho väčšinovo nezaujíma. Je mu ľahostajný. Krajina nevníma proces, ehm, ehm, „lokálneho otepľovania“, čiže liberálnych legislatívnych reforiem, ktorých import údajne hrozí zo Západu, za problém," napsal v deníku Sme komentátor Peter Schutz.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9656

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2015