Facebook byl obviněn, že se podílí na ruské politické cenzuře

22. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Sociální síť Facebook pod tlakem Kremlu zablokovala přístup k protestním stránkám, které reagují na odsouzení předního kritika režimu Alexeje Navalného.

Ruští uživatelé ztratili přístup ke stránce, která organizuje podporu pro uvězněného kritika Vladimira Putina, protikorupčního aktivistu Alexeje Navalného.

Analytici to označují za "ránu svobodě projevu" a podle nich mohla být způsobena obavami Facebooku z legislativy nedávno navržené Moskvou, která může v příštím roce zakázat všechny sociální sítě sídlící v zahraničí.

Facebook opakovaně odmítá popřít, že byl zodpovědný za nedostupnost protestní stránky. Jeho mluvčí pouze poukazuje na to, že podobný obsah byl dostupný na stránce v Rusku.

Tento vývoj ukazuje na omezené možnosti sociálních médií v boji proti autoritativním režimům. Zatímco Arabské jaro bylo "facebookovou revolucí", dnes jsou internetové firmy pod rostoucím tlakem, aby spolupracovaly s vládami zemí, v nichž působí.

Mluvčí ruského internetového regulátora Vadim Ampelonskij prohlásil, že protestní stránka byla zablokována na příkaz generálního prokurátora.

Než došlo k zablokování, k akci nazvané "Veřejné shromáždění k diskusi o rozsudku" se přihlásilo 12 000 osob. Navalnyj může být 15. ledna odsouzen až k deseti letům vězení. Kritici hovoří o politickém procesu.

Putin, který v minulosti označil internet za "projekt CIA" zavedl nové zákony, které umožňují vládě zablokovat všechny stránky, o nichž prohlásí, že je na nich extrémistický obsah nebo jež propagují nepovolené akce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6345

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2014