Britská Dolní sněmovna požaduje od USA údaje o britském podílu na únosech a mučení osob

14. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Sir Malcom Rifkind, předseda vlivného parlamentního výboru britské Dolní sněmovny pro výzvědné záležitosti a pro bezpečnost, požaduje, aby Spojené státy Británii předaly svůj archiv materiálu dokumentujícího roli Británie v únosech a mučení osob, organizovaných CIA po 11. září 2001.

Britští poslanci podle Rifkinda požadují, aby Spojené státy odtajnily pasáže, které byly v nedávném americkém senátní zprávě o mučení, které prováděla CIA, začerněny.

Na britskou vládu sílí tlak, aby neprodlužovala dohodu, která umožňuje Spojeným státům používat britský ostrov Diega Garcia v Indickém oceáně jako vojenskou základnu, dokud role Británie při únosech osob, organizovaných CIA, nebude objasněna.

Tajné rozhovory o tom, zda má Británie prodloužit USA pronájem ostrova Diego Garcia, měly být zahájeny tento měsíc. Avšak obavy, že USA tuto vojenskou základnu používaly jako "černou věznici", kde zadržovaly vězně čelící mučení, přiměly britskou vládu, aby si věc znovu rozmyslela.

Britská vláda předtím potvrdila, že v americké senátní zprávě o mučení CIA byly na její žádost začerněny všechny zmínky o britských výzvědných agenturách. Britští vládní představitelé se v této věci s členy amerického senátního výboru, odpovědnými za tuto zprávu setkali čtyřiadvacetkrát.

V pátečním debatním pořadu britského rozhlasu Any Questions se shodli zástupci všech britských parlamentních stran, že osoby, které se dopouštěly mučení, musejí být bezpodmínečně postaveny před soud, aby se něco takového už nemohlo opakovat.

Scotland Yard nyní také vyšetřuje tajnou operaci britské rozvědky MI6, v jejímž rámci byli uneseni libyjští disidenti a dopraveni to Tripolisu, kde byli s britským vědomím mučeni v Kaddáfího věznicích. Obětí této operace byly i libyjské děti. V jejím rámci britští agenti unesli do Tripolisu i Khadiju al-Saadi, které tehdy bylo dvanáct let. Ta uvedla:

"Očekávám vysvětlení a omluvu od britské vlády ohledně toho, v čem pomáhala v tom, co CIA udělala mé rodině. Je to už deset let od té hrůzy a nikdo se zatím neomluvil. Británie hovoří o významu lidských práv, avšak pokud se nevyrovná s tím, co její agenti udělali mé rodině a podobným lidem, lidé ji už nebudou poslouchat."

Rodina Saadi, včetně tří malých dětí, byla v březnu 2004 britskými agenty z MI6 unesena z Hongkongu a letecky dopravena do Libye. Její otec, prominentní libyjský disident, byl pak mučen Kaddáfího tajnou policií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10946

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2014