Německo vyčlení dodatečné prostředky na pomoc syrským uprchlíkům

29. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Na úterní konferenci německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier oznámil, že Berlín poskytne dodatečnou půlmiliardu eur na pomoc státům sousedícím se Sýrií, kam již směřuje masivní příliv uprchlíků před občanskou válkou.

Podle Steinmeiera budou peníze vynaloženy na humanitární a rozvojové projekty během příštích tří let.

Mezinárodní společenství neopouští uprchlíky ze Sýrie a plně stojíme za státy, které jim poskytují přístřeší," řekl ministr na konferenci, jíž se zúčastnili ministři a další zástupci zhruba 40 států.

Německý ministr rozvoje Gerd Müller prohlásil, že 140 miliónů bude k dispozici koncem roku na projekty v Libanonu a Jordánsku, jež byly nejvíce zasaženy přívalem uprchlíků. Oznámil také, že Německo bude spolupracovat s UNICEF na založení uprchlického tábora v severním Iráku, který má být v provozu do osmi týdnů.

Syrští sousedé volají po větší mezinárodní pomoci a tvrdí, že jejich kapacita přijímat uprchlíky je prakticky vyčerpána a hrozí destabilizace.

Libanon, který má 4,5 milionu obyvatel, již přijal více než milion uprchlíků, zatímco Jordánsko asi 600 000 a velké Turecko také přes milion.

Před úterní konferencí agentura OSN pro uprchlíky opakovaně vyzývala ke zvýšení mezinárodní pomoci. Sýrii od počátku bojů v roce 2011 opustilo na 6,5 milionu osob.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6062

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2014