Brazílie znovu zvolila Dilmu Rouseffovou prezidentkou

27. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Brazilská prezidentka Dilma Rouseffová byla v nedělních volbách znovu zvolena do prezidentské funkce s mírnou většinou. Znamená to, že největší stát Latinské Ameriky zůstane pod kontrolou dělnické strany, jejímž programem je odstraňovat sociální nerovnost.

Volební vítězství Dilmy Rouseffové následuje po volebních vítězstvích jejích spojenců v posledních dvou letech ve Venezuele, v Bolívii, v Ekvádoru a v Chile. Znamená to, že v Latinské Americe byla dále prodloužena vláda levicových stran v politice.

Po sečtení 99,66 procent hlasů získala Dilma Rousseff 51,60 procent hlasů a její vyzyvatel Aecio Neves 48,40 procent hlasů. Ve svém projevu po vítězství Rousseffová uvedla, že doufá, že ve svém druhém funkčním období bude lepší prezidentkou a že je rozhodnuta podniknout reformy a změny, které brazilská společnost vyžaduje. Server Al Jazeera upozorňuje, že Roussefová čelí problémům s upadající ekonomikou v recesi a s rostoucí inflací, která přesáhla vládní inflační strop 6,5 procent.

Prezidentská kampaň byla velmi agresivní. Dominovaly jí útočné inzeráty a obviňování z korupce. Kampaň odrážela situaci v Brazílii, která je tvrdě rozdělená nerovností. Tým Rousseffové krutě zobrazoval Nevese, politika už třetí generace, jako playboye bez srdce, kterého osud chudých nezajímá.

Rouseffová začátkem října vyhrála první kolo prezidentských voleb s 41,5 procenty, Neves získal 33,6 procent. Na třetím místě byla v prvním kole prominentní environmentalistka Marina Silava s 21 procenty.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7220

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2014