U Slavjanska "sestřelen ukrajinský vrtulník", zemřelo devět vojáků

24. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

U města Slavjansk na východě Ukrajiny byl sestřelen ukrajinský vojenský vrtulník Mi-8. Redakci listu Ukrajinskaja pravda o tom informovali příslušníci Národní gardy, kteří hlídají blokpost nedaleko města. Podle jejich slov byl vrtulník zničen při vzletu z hory Karačun. Informaci potvrdili ve štábu "antiteroristické operace" (ATO).

Do místa, odkud byl stroj sestřelen, byla odeslána vojenská technika.

Mluvčí ATO Vladislav Selezněv na Facebooku napsal: "Kolem 17. hodiny v oblasti hory Karačun poblíž Slavjanska byl vypuštěním rakety z přenosného protiletadlového raketového systému sestřelen vrtulník sil ATO Mi-8, který se vracel z ukrajinského blokpostu po splnění úkolu ohledně dopravy nákladu. Ozbrojenci se po vypuštění rakety skryli v blízké vesnici Bylbasovka".

Komentátor BBC David Stern z Kyjeva vyjadřuje podezření, že po této události je příměří, které v pátek jednostranně vyhlásil prezident Porošenko a o víkendu se k němu přihlásili separatisté, mrtvé. Hněv veřejnosti si patrně vyžádá vojenskou odvetu a eskalace se zdá nevynutelná.

"V tuto chvíli je téměř nemožné rozhodnout, proč se militanti rozhodli provést takový provokativní akt, pouze den poté, co vyhlásili příměří. Možná to byl nějaký darebácký element. Možná to povstalci nikdy nemysleli vážně. Možná jim to navrhla Moskva," píše Stern.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7101

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2014