Sikorski: "David Cameron po.ral svůj vztah k EU šířením euroskeptické propagandy"

23. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Radoslaw Sikorski, polský ministr zahraničí, zastává názor, že britský premiér David Cameron "po.ral svůj vztah k EU" tím, že začal šířit "stupidní propagandu", aby uspokojil euroskeptiky, podle zveřejněného transkriptu tajně natočených rozhovorů polských politiků, které jsou plné vulgarismů. Sikorski má blízko k mnoha čelným britským konzervativcům. Z transkriptů, které vyšly v pondělním vydání týdeníku Wprost vyplývá, jak obrovský byl konflikt mezi Polskem a Velkou Británií ohledně Cameronových návrhů omezit přístup přistěhovalců z EU k sociálním dávkám.

V jiném tajně nahraném rozhovoru říká mluvčí premiéra Donalda Tuska, že Tusk "poslal Camerona už s konečnou platností do prdele" ohledně jeho plánů zakázat přistěhovalcům přístup k sociálním dávkám. V prvním rozhovoru říká bývalý polský ministr financí Jacek Rostowski, že polská vláda by mohla souhlasil s Cameronovými návrhy na nové vyjednání smlouvy o EU "jen za horu zlata".

Sikorski odpovídá: "Je to buď velmi špatně promyšlený manévr, anebo, a to ne poprvé, neschopnost, co se týče evropských záležitostí. Vzpomínáš? Posral finanční pakt. Posral to. Nezajímá ho to, nerozumí tomu, věří pitomé propagandě, jak blbec se snaží manipulovat ten systém."

Na to odpovídá Rostowski: "Jeho problém je, že to není jeho cílem, je to jen krátkodobý propagandistický efekt."

Sikorski pak kritizuje Cameronův pokus uspokojit britské euroskeptiky: "Víš, jeho celá strategie házet jim kousky od stolu, aby je uspokojil, jak jsem předpovídal, se obrátila proti němu. Měl jim říct, jděte do prdele, měl se pokusit lidi přesvědčit a izolovat euroskeptik. Ale on uvolnil pole těm, kteří ho nyní ztrapňují."

Politikové pak vyjadřují své znepokojení, že by Británie mohla odejit z EU. Rostowski říká, že "odchod Británie z EU" by "pro nás nebyl moc dobrý, byl by pro nás špatný, protože bychom chtěli, aby Británie zůstala. Myslím, že dojde k tomu, že Cameron prohraje volby. Británie odejde." Pak vyjadřuje názor, že Británie nechá dveře otevřené přistěhovalcům z EU: "Až odejdou, nechají hranice otevřené. Ne pro žebráky... v tom smyslu, že nepustí do země cikánské žebráky."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8541

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2014