Polský skandál. Sikorski: "Spojenectví s USA je bezcenné"

23. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Polská média informují o skandálu, který se týká ministra zahraničí Radka Sikorského.

Sikorski je manželem americké historičky Anne Applebaumové a některé exaltované komentáře o něm v minulosti hovořily jako o "novém lídru Evropy" nebo o budoucím generálním tajemníkovi NATO. V každém případě je Sikorski znám coby oddaný příznivce blízkých vztahů s USA.

A najednou do médií unikl přepis údajné nahrávky jeho rozhovoru s bývalým ministrem financí Jackem Rostkowskim, jejíž kompletní autentické znění má mít k dispozici časopis Wprost a v nejbližších dnech je také zveřejní.

V nahrávce, pokud je autentická, Sikorski nevolí o mnoho lepší výrazivo, než svého času Victoria Nulandová či dnes již bývalý ukrajinský ministr zahraničí Andrej Dešica. Mezi nadávkami sděluje, že "polsko-americká aliance je bezcenná" a dokonce škodlivá, protože "poskytuje Polsku falešný pocit bezpečí". "Dostaneme se do konfliktu s Němci, s Ruskem, a budeme si myslet, že všechno je výborné, protože jsme podrželi Američanům", měl také prohlásit Sikorski.

Pokud se zpráva navzdory popírání ze strany Sikorského zveřejněním nahrávky potvrdí, bude třeba si položit otázku: Co asi tak rozhodného příznivce spolupráce s Washingtonem přivedlo k podobnému prohlášení? Změnilo se něco? Souvisí to s Ukrajinou? Nebo s polskou žádostí o umístění dvou těžkých brigád NATO na svém území, která zřejmě nebude vyslyšena?

A co na to Jan Tleskač?

0
Vytisknout
14433

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2014