Guvernér Anglické banky: Kapitalismus je odsouzen k zániku, pokud zmizí etika

30. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

"Podobně jako každá revoluce požírá své děti, neregulovaný tržní kapitalismus může sežrat sociální kapitál, který je klíčově důležitý pro dlouhodobou dynamiku kapitalismu samotného."

Kapitalismus riskuje, že se zničí, pokud si bankéři neuvědomí, že mají povinnost vytvořit spravedlivější společnost, varoval guvernér Anglické banky Mark Carney. Uvedl, že je důležité, zda makléři dodržují etické normy a zdůraznil, že ti, kteří nedodržují vysoké profesionální standardy, musejí čelit ostrakismu.

Ve svém projevu na konferenci finančníků v londýnské City varoval Carney, že sílí pocit, že základní společenská smlouva, která je podstatou kapitalismu, se uprostřed rostoucí nerovnosti začíná rozkládat. "Prostě nemůžeme považovat za samozřejmý kapitalistický systém, který produkuje takové bohatství a tolik různých řešení. Prosperita vyžaduje nejen investice do ekonomického kapitálu, ale také investice do sociálního kapitálu."

Guvernér Anglické banky ostře kritizoval chování londýnského City (tamějšího finančnického centra) před nynější finanční krizi. Zdůraznil, že tržní radikalismus a příliš nedostatečná regulace vedly k podstatnému oslabení férového kapitalismu a skandály jako podvody s falšováním kursu mezibankovních trhů Libor ochromily důvěru ve finanční systém.

"Podobně jako každá revoluce požírá své děti, neregulovaný tržní kapitalismus může sežrat sociální kapitál, který je klíčově důležitý pro dlouhodobou dynamiku kapitalismu samotného. Jednotlivci i jejich firmy musejí proti této tendenci zasahovat a musejí mít pocit vlastní odpovědnosti za širší systém.

Carney řekl delegátům na konferenci o inkluzivním kapitalismu v Londýně, které se mj. účastnil i bývalý americký prezident Bill Clinton, že velké banky fungovaly v prostředí bubliny, kdy si přisvojovaly jen zisky a ztráty přesunovaly do státní sféry, přičemž prvotním zájmem jejich činnosti byly jen osobní zisky jejich pracovníků.

"Všechny ideologie mají tendenci stát se extremistickými. Kapitalismus ztrácí svůj smysl pro uměřenost, když se víra v moc trhů promění v náboženskou víru. V desetiletích před krizí došlo k tomu, že takových radikalismus ovládl ekonomické myšlení a stal se vzorcem sociálního chování."

Guvernér Anglické banky dodal, že politikové a regulační orgány v Británii i mezinárodně nyní pracují na tom, aby učinili finanční systém férovějším a aby omezili reformami pravděpodobnost příští finanční krize.

Avšak Carney zdůraznil, že banky i jednotliví bankéři mají zásadní povinnost přijmout za etiku podnikání ve finanční sféře vlastní odpovědnost.

"Skandály vyvolaly v určitých částech finančního sektoru nemoc, která musí být odstraněna. Mnoho bank si nyní právem vypracovalo etické normy, ale přijali je všichni makléři?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10690

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2014