Daleko od Ženevy

17. 4. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Dohoda, jíž bylo proti očekávání dosaženo při čtyřstranných jednáních v Ženevě, by znamenala rozumné východisko ze stále se zhoršující krize, kdyby již první komentáře nezpochybňovaly její dodržení.

Problémy s ní mají militanti z obou stran -- jak Banderovi pohrobci, tak ruští nacionalisté. Snaha o odzbrojení Pravého sektoru bude narážet na jeho neochotu podřídit se moci, která podle jeho vůdce postupuje vůči druhé straně příliš smířlivě, ruští militanti jsou zklamáni tím, že je Putin nepodržel, resp. jim nepřišel na pomoc. Kromě toho není zřejmé, jak bude dodržování dohody kontrolováno.

Lavrov řekl, že hlavní role ve zprostředkovatelském úsilí na Ukrajině by se měla ujmout Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Předpokládá přitom rozšíření její současné mise, která na Ukrajině již působí. Z formulace však nevyplývá, zda je posílení monitorovací role OBSE součástí dohody. Není také jasné, kdo by misi vedl a jaké by byly její možnosti.

Rozhodující budou příští dny a týdny a připravenost ukrajinské i ruské strany dodržet to, co bylo stvrzeno. Zkušenost s nedodržením dohody mezi Janukovyčem a třemi ministry zahraničí EU z 21. února, jejímž důsledkem bylo narůstající napětí a současná krize, je pro skeptiky příliš čerstvým mementem.

0
Vytisknout
8797

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2014