Začíná obchodní válka o Ukrajinu

26. 2. 2014 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

První fáze války mezi Ruskem a EU se udá na poli ekonomickém.

Nové ukrajinské vedení nutně potřebuje rychlou finanční pomoc ve výši cca 35 mld. USD, která by stát udržela nad vodou. EU a USA už s novým vedením jednají o zprostředkování půjček od Mezinárodního měnového fondu a o uspořádání mezinárodní dárcovské konference. EU a USA samozřejmě nabídnou finanční pomoc, ale vzhledem k velikosti ukrajinské ekonomiky a její rozvrácenosti bude muset být astronomická. Má EU, balancující na hraně krize, k něčemu takovému prostředky? A jaké podmínky si MMF a Světová banka za půjčku nadiktují? Budou je noví ukrajinští politici schopni splnit, aniž by proti sobě poštvali obyvatelstvo? Poznámka na okraj: dostane-li Kyjev zvlášť výhodné úvěry, nevyvolá to jen další třenice uvnitř EU? Španělsko, Řecko, Kypr proti tomuto zvýhodnění mohou začít tvrdě protestovat.

Jak USA a EU začnou podporovat Kyjev, tak Rusko začne na oplátku finančně podporovat Krym a Charkov. Co se týče "vzbouřenecké" západní Ukrajiny, omezí s ní obchodní styk na nezbytné minimum. Naopak, Kyjev se bude snažit snižovat svoji energetické závislosti na Moskvě a postupně bude snižovat odběr ropy a zemního plynu z Ruska. Jinými slovy, obchodní válka o Ukrajinu právě začíná.

V obchodní válce je mnohem výhodnější pozice Ruska:

1. na rozdíl od EU, je Rusko unilaterální stát, takže nehrozí, jako v případě pomoci. Kyjevu žádné právo veta, které mohou uplatnit Kypr, Španělsko, Portugalsko a další země,

2. Rusko je "svým" ochotno a schopno pomoci okamžitě a bez jakýchkoliv podmínek,

3. Rusko může být odbytištěm zboží pro "svoji" část Ukrajiny, což se o EU a USA říci nedá,

4. Východ Ukrajiny je ekonomicky silnější a ekonomicky stabilizovanější, než Západ.

Na závěr zásadní otázka: "může přerůst obchodní válka až v ozbrojený konflikt"? Rusko, podle mého soudu, vojensky zasáhne až tehdy, když na území Krymu či Charkova začne téct "ruská krev". Zatím to vypadá tak, že nacionalisté na západní Ukrajině nejsou připraveni na žádné usmíření mezi východem a západem země. Když jim umírnění radili, aby přistoupili na kompromis s východní Ukrajinou, která jejich "převrat" nechce a odmítá, neuposlechli a naopak zrušili platnost zákona o jazykové politice zavádějícího status regionálního (rozuměj ruského) jazyka.

Pokládám to za velice špatné znamení a při další eskalaci napětí může vzniknout situace, kdy ve východních oblastech Ukrajiny se plánované volby vůbec konat nebudou, resp. budou obyvatelstvem bojkotovány a východní Ukrajina je následně prohlásí za nelegitimní. Kyjev tam vyšle ozbrojené složky, aby východ zpacifikovali, začne téct krev a Rusko - dříve či později - vojensky zasáhne. Půjdou USA a EU do války s Ruskem kvůli Ukrajině je otázkou, na níž si musí laskavý čtenář odpovědět sám.

Souhrnně řečeno: občanská válka bude nevyhnutelná tehdy, pokud na obou stranách převládnou jestřábi, kteří budou chtít dát druhé straně "pořádně za vyučenou".

0
Vytisknout
13841

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2014