Uzavřeny smlouvy o nákupu ruských zbraní egyptským režimem

14. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin včera jednal v Novo-Ogarevu s předsedou nejvyšší rady egyptských ozbrojených sil, ministrem obrany a prvním vicepremiérem, generálem Abdal-Fattáhem as-Sisím, a také s ministrem zahraničí Nabílem Fahmím. Kromě toho došlo i k jednání ministrů obrany a zahraničí ve formátu 2+2.

O konkrétních výsledcích jednání nebyly zveřejněny podrobnosti, avšak ministr zahraničí Lavrov oznámil, že se strany dohodly uspíšit přípravu dokumentů týkajících se vojensko-technické spolupráce.

Podle dvou zdrojů z prostředí obranného průmyslu, s nimiž hovořila redakce zpravodajského portálu Vědomosti, už byly parafovány nebo podepsány smlouvy v celkovém objemu přes 3 miliardy dolarů. Jedná se o nákup stíhacích letounů MiG-29M/M2, několika typů zbraňových systémů určených k protivzdušné obraně, bitevních vrtulníků Mi-35, pobřežních protilodních střel, různé munice a lehkých zbraní. Podle egyptského listu Al-Masrí Al-Júm (Al-Masry Al-Youm) nákup zaplatí Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Přibližně tutéž výzbroj už před mnoha lety chtěla v Rusku zakoupit Saúdská Arábie, upozorňuje expert Centra pro analýzu strategií a technologií Ruslan Alijev. Hlavním smyslem nákupu je posílit protivzdušnou obranu a obecně obranu proti vnějšímu napadení.

V říjnu 2013 USA oznámily redukci vojenské pomoci Egyptu, která činila 1,5 miliardy dolarů ročně, včetně 1,3 miliardy pro potřeby armády. Škrty se dotkly dodávek tanků, letadel, vrtulníků a raket, ale také splátky půjčky v hodnotě 260 milionů. Americké zákony předepisují taková opatření vůči zemím, kde došlo k převratu.

Sisí znamená nový směr v egyptské politice, distanci vůči islamistům i USA, ale také návrat prvku autoritářství.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8494

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2014