Babiš jde proti smyslu zákona o státní službě

24. 1. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Klíčová osobnost vládní koalice, která má plná ústa zákona o státní službě, "ukecává" lidi ze soukromé sféry, "z nichž někteří berou "300 až 500 tisíc měsíčně", aby "mi přišli pomoci za plat náměstka, což je 90 tisíc." Náměstci prý nemají být politici, nýbrž odborníci. A kdo je odborník? Na to máme tuhle odpověď: "To posoudím já, kdo je, nebo není odborník." Zdá se mi, že odborné posuzování odbornosti by mělo záležet v nějakých objektivních, transparentních kritériích, nikoli v autoritativním úsudku jednoho miliardáře.

Ale proč zmiňuji ten zákon o státní službě... jeho podstata přece tkví v tom, že zvolení politici si na ministerstva přivedou politické náměstky, zatímco do odborného týmu ministerstva nebudou moci mluvit. Má snad odborná státní správa v ČR být založena na lidech, kteří přijdou ze soukromé sféry pomoci Andrejovi Babišovi a z lásky k němu se vzdají svých statisícových platů? A až Andrej Babiš odejde? Odejdou taky? Nebo prostě dají tenhle stát do pořádku a už jich nebude zapotřebí? Státní správa a zejména její odbornost má přece stát na kontinuitě, dlouhodobé zkušenosti, porozumění svébytnosti problémů státní správy, které jsou jiné než u byznysu. Ten, koho si tam přivede ve volbách zvolený ministr, má být politik a do odborných věcí právě zasahovat nemá.

Nakonec k té argumentaci platem: je v naší zemi soukromý byznys opravdu tak jasnou zárukou odbornosti a schopnosti? Není spousta toho byznysu postavena na podvodech a zlodějině? Samotná Hospodářská komora se údajně dostala k evropským penězům podvodem. Čemu má člověk v tomto státě věřit? Vysokým platům byznysmenů? A kde má záruku, že to není byznys, postavený na podvodech? Výše platu žádnou takovou záruku nedává. Naše veřejná sféra by spíše než lidi, kteří mají tak rádi Andreje Babiše, že mu půjdou pomoci ze soukromé sféry do sféry státní a obětují tak statisíce měsíčně, potřebovala lidi, kteří budou schopni tohoto:

"Příběh detektiva Miroslava K. dostali před týdnem do světa jeho nadřízení z elitního protimafiánského útvaru, když referovali o událostech ve vyšetřování takzvané lihové mafie, jejíž podvody před dvěma lety zabily nebo doživotně zmrzačily desítky lidí.

Detektiv vyslýchal v olomoucké vazební věznici muže považovaného za kmotra této mafie. Už končili, když obviněný nabídl kriminalistovi deset milionů korun.

V zemi, kde si občané v průzkumu veřejného mínění stanovili "cenu" dopravního policisty na 4735 korun, byl výslech ukončen a detektiv vytočil číslo svého šéfa Roberta Šlachty. "Řediteli, nabídli mi deset mega. Sepíšu to... uvidíme se později," řekl policista, jehož základní hrubý plat je 40 tisíc korun."

Babiš: Ukecávám lidi s půlmiliónovým platem, aby dělali náměstky, nikoho od ČSSD nechci ZDE

Hospodářská komora ČR se dostala k penězům z evropských fondů falšováním údajů, tvrdí EU ZDE

Detektiv odmítl úplatek 10 milionů. Žiju jinak, říká ZDE

0
Vytisknout
13347

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2014