BRITSKÝ POLICEJNÍ STÁT:

Policejní kamery fotografují každý den 26 milionů SPZ projíždějících aut

24. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Počet policejních kamer, rozmístěných na britských silnicích, se za poslední tři roky téměř zdvojnásobil. Policie jejich prostřednictvím získává až 26 milionů záznamů o státních poznávacích značkách projíždějících automobilů, a má tak možnost získávat podrobné informace o pohybu obyvatelstva.

V Británii je nyní v provozu více než 8000 policejních kamer. Policie doufá, že jich zprovozní ještě daleko víc, protože je považuje za klíčový nástroj v boji proti zločinnosti a na ochranu životů.

Obrovský rozsah špehování veřejnosti však vyvolává znepokojení u aktivistů za právo na soukromí. Celostátní britská databáze záznamů poznávacích značek projíždějících automobilů nyní obsahuje 17 miliard položek - je to zřejmě největší archiv pohybu obyvatelstva na celém světě. Tento počet záznamů se s technologickým pokrokem v nadcházejících letech ještě zvýší. Policie předpokládá, že do roku 2015 bude schopna zaznamenávat na britských silnicích 50 až 75 milionů státních poznávacích značek denně.

Britská policie také plánuje propojit britský systém s podobnými systémy v jiných zemích.

Jak varoval Nick Pickles, ředitel organizace Big Brother Watch, systém zaznamenávání poznávacích značek projíždějících automobilů je klasickým příkladem nesmírně intruzivní technologie, která byla zavedena bez jakékoliv veřejné debaty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7846

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2014