75. výročí Křišťálové noci:

Svět odsoudil násilí, pro oběti však neudělal nic

6. 11. 2013

čas čtení 4 minuty

V období kolem 9. listopadu 1938 němečtí nacisté spáchali nejhorší pogrom, jaký Německo zažilo od časů středověku. V souvislosti s 75. výročím těchto událostí Berlín shromažďuje svědectví zahraničních diplomatů. Ta ukazují, že šokující události nevyvolaly o mnoho víc, než nic neřešící odsuzování. Hranice většiny okolních zemí zůstaly pro zhruba 400 000 německých Židů uzavřeny.

Britský generální konzul Robert Townsend Smallbones už viděl kus světa. Pobýval v Angole, Norsku a Chorvatsku a v Německu strávil v diplomatickém sboru osm let. Navzdory nacistické diktatuře si Německa vysoko cenil, vyzvedával jeho vstřícnost vůči zvířatům, dětem, starým a invalidům. Tvrdil ve svých zprávách, že Němci nemají v povaze krutost.

Vzhledem k jeho názorům byl událostmi z počátku listopadu 1938 o to více šokován. V Paříži sedmnáctiletý židovský uprchlík z Hannoveru Herschel Grünspan na protest proti hitlerovské protižidovské politice zastřelil německého diplomata Ernsta vom Ratha. Tato událost se stala záminkou pro rozpoutání teroru v Německu. Nejprve nacisté pořádali hony na Židy pouze v Hesensku, regionu kolem Frankfurtu. Avšak když Rath 9. listopadu zemřel, pogromy se rozšířily po celé zemi. Byly podpalovány synagogy, rozbíjena okna židovských obchodů a tisíce lidí skončilo v koncentračních táborech a bylo podrobeno špatnému zacházení.

Diplomat Smallbones z Frankfurtu hlásil, že Židé jsou shromažďováni ve velké budově a nuceni tam klečet s hlavou položenou na zem. Poté co někteří z nich začali zvracet, píše Smallbones, hlídači zvratky utřeli obličeji a vlasy obětí. Po pár hodinách byly oběti převezeny do koncentračního tábora Buchenwald, kde mnohé z nich byly mučeny a některé ubity k smrti. Vězni byli dokonce přinuceni, aby jeden druhému močil do úst. To se Smallbones dozvěděl od svého golfového spoluhráče, německého Žida, který byl později z Buchenwaldu propuštěn. Generální konzul si zapsal, že špatně pochopil německý charakter, když nedokázal uvidět možnost podobného výbuchu sadistického násilí.

Listopadové pogromy trvaly několik dní, ačkoliv dějepisné příručky o nich často hovoří prostě jako o jediné Křišťálové noci (Kristallnacht), kterou 10. listopadu 1938 oznámil ministr propagandy Joseph Goebbels. Experti odhadují, že ve dnech bezprostředně kolem 9. listopadu zemřelo až 1 500 osob. Šlo o nejhorší německý pogrom od dob středověku.

V souvislosti s 75. výročím událostí, které lipský historik Dan Diner označil za "katastrofu před katastrofou", německé ministerstvo zahraničí požádalo 48 zemí, které tehdy měly v Německu diplomatické zastoupení, o dokumenty popisující pogromy z listopadu 1938. Získalo tak řadu dosud neznámých historických dokumentů.

Příští pondělí otevírá ministerstvo zahraničí a berlínské Centrum Judaicum v Nové synagoze na Oranienburger Strasse výstavu vybraných dokumentů týkajících se Křišťálové noci a souvisejících událostí. Výstava nese název "Zevnitř ven: Pogromy z listopadu 1938 v diplomatických zprávách z Německa".

Důležitá jsou nejen svědectví o konkrétních lidských osudech, ale také to, co tyto dokumenty neobsahují. Ukazují na selhání mezinárodního společenství a jeho dalekosáhlé důsledky. Diplomaté takřka jednoznačně odsoudili násilí, Francouzi napsali, že je překonala pouze turcká genocida Arménů v letech 1915-1916.

Avšak žádná země proto nepřerušila s hitlerovským Německem diplomatické styky, ani na ně neuvalila žádné sankce; pouze Washington odvolal velvyslance. A hranice téměř všech zemí zůstaly pro 400 000 německých Židů uzavřeny.

Mnohé diplomatické úřady přitom už byly v kontaktu s obětmi, protože SS, SA, členové nacistické strany a Hitlerjugend útočili i na zahraniční Židy žijící v Německu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8251

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2013