Štěpán Kotrba

Volte vlastní peněženkou. Nevolte politiky bez minulosti.

26. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 13 minut
ptal se Jaroslav Polanský

Analytik a komentátor Štěpán Kotrba v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz označil právě rozpuštěnou sněmovnu za tu nejhorší, kterou zažil. Voličům poradil, aby tentokrát volili "svou vlastní peněženkou" a měli se na pozoru: nadcházející volební kampaň může přinést řadu dosud nevídaných špinavostí. "Budou se organizovat diskreditační pasti, ne nepodobné té, do které spadl Rath," odhaduje Kotrba.

140 hlasů pro rozpuštění - je to moc, nebo málo?
O dvacet víc, než bylo třeba. Čili dost.
Věci veřejné se ale ukázaly jako sbor anarchistů. Klub byl pro rozpuštění sněmovny, nicméně poslanec Skokan svou ústavní stížností zpochybnil většinovou vůli všech – poslanců i voličů po rozpuštění tohoto směšného koaličního divadla.
Ještě před několika dny jsme uvažovali o 122 hlasech a možná i Bártových veverkách, o nichž ale nikdo nevěděl, jestli neodejdou ze sálu. Nakonec nebyly pro jen VV až na Otto Chaloupku, ale i většina nezařazených poslanců. Proti byla jen ODS, která mimo předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové odešla z jednacího sálu. Němcová spolu s LIDEM hlasovala aktivně proti. Což je v důsledku asi čestnější, než předstírat, že tam nejsou a nemají s tím nic společného. Zejména pokud to zavinili. Fašistoidního Chaloupku budou postrádat jen hololebí a přizpůsobiví. Karolínu Peake budou postrádat růžoví panteři. Kateřinu Klasnovou bude postrádat jen Bárta. Bártu nikdo.
Paní Němcová vzletně mluvila o tom, že sněmovna se přeci nemůže rozpustit, když na ní někdo zadupe a uváděla příklady z historie. I další poslanci ODS mluvili podobně. Co říkáte na dlouhou řeč paní Němcové? Ocení voliči tento postoj ODS?
Za padesát let, až budou číst noví pravicoví poslanci archivní záznamy ze sněmovny. Tak pak. Já také na některých promluvách poslanců z historie ukazuji studentům politického marketingu, jak se to dělat nemá.
Ne, vážně... Proslov předsedkyně Němcové, poslance Paroubka ani dalších „historických“ řečníků neocenil nikdo. Odebarou se do historie. Všichni kteří přišli, chtěli jít co nejrychleji balit. Ti, kteří nepřišli, byli už na dovolené. I jindy vůči pravici servilní zpravodajství České televize z Němcové do Událostí vystříhli jen jednu větu. To je dostatečné ocenění její závěrečné zoufalosti, nemyslíte?
Paní Němcová poslední dobou trochu ztrácí nervy, barvu i lesk. Je to škoda, její pracně budovaná image političky - dámy - oprýskává a ukazuje se, jako za všech krizí, pravá tvář. Cílem projevu Miroslavy Němcové bylo postupně se dobrat roku 38 a 48 a opět pohrozit. Jádrem jejího projevu bylo, jako u všech řečníků ODS - nemůžeme se rozpustit, protože by k moci mohl přijít někdo jiný. Argumentovat tím, že se nemůžeme rozpustit, protože nevyhrajeme volby, je trochu směšné, trochu smutné, ale rozhodně odhalující pohnutky, které se jinak halí do vznešených ideálů. Hrozit komunisty je v roce 2013 zpozdilé. Z Aurory už se střílelo. A dnes je plná betonu, dělo má zatavený a kotví u mola. Jako muzeum. S těmi „opravdovými“ komunisty je to stejné. Dnes jsou standardní parlamentní stranou. A to je dobře.
Miroslav Kalousek v rozhovoru pro HN pronášel (a ve sněmovně to opakoval), že tématem voleb bude "svoboda". "ubránění parlamentní demokracie". "bránění kontinuity vývoje po roce 89" a že plně ČSSD ovládá Zeman, aby ji využil ke svému prospěchu. Stejné věty (téměř doslovně) opakoval i včera ve sněmovně.
Když pan Kalousek bude takové věci takto opakovat celé příští tři měsíce, pomůže mu to? Co si o tom myslíte?
U někoho mu to možná pomůže. Pokud ale pouze bojuje „proti něčemu“ , znamená to, že nemá vlastní pozitivní program. Ukazuje programovou prázdnotu TOP09. Navíc, při prezidentské volbě bylo jasně vidět, že média sice mohou něco zveřejňovat a někomu fandit, ale volič má vlastní názor.
Je vidět, že Kalouska jeho PR manažer Ondřej Jakob naučil už jen jeden odstavec. Ten poslední.
Kalouskovi podle mého názoru už nepomůže nic. Ale ono je to z bláta do louže. Ti křesťani, kteří nezvolí TOP09, budou volit řezníka Bělobrádka. Myslíte, že KDU-ČSL je lepší, než TOP09? Obě strany reprezentují katolickou nadřazenost a chamtivost, ne poctivost a skromnost následovníků Kristových, vtělenou do současného římzkého papeže Františka. Agresivní hrabivost, s jakou se křesťané ujali „církevních restitucí“, mluví za všechno. Chcete sociální politiku jako milodary, žebrání u bohatých? Volte klerikály, volte KDU- ČSL. Chcete být bezzemci ve své vlastní zemi? Volte TOP09. Nedávno jsem četl argumentář, který si křesťanští demokraté vypracovali, aby říkali všichni to samé. Neee, nejmenuje se to Písmo svaté. Jmenuje se „Odkud a kam lidovci jdou?“ a je to z 15. 11. 2011. Píše se v něm: „Politika je pro nás služba bližním, nikoli zdroj obohacení některých vyvolených na úkor ostatních.“ No a na to křesťanští demokraté, vidíce ty miliardy z restitucí, zapomněli. Na úkor všech s nimi souhlasili. „Chceme stát, který nebere občanům peníze proto, aby se o obyvatele postaral, ale proto, aby lidem umožnil se co nejlépe postarat o sebe i o bližní vlastními silami.“ Takže stát podle lidovců občana zdaní, a pak se bude koukat, jak se stará sám o sebe. Je vidět, že tu stranu vede řezník.  Solidarita prý není socialismus.
TOP09 nám zase všem rovnou říká, že bez finanční spoluúčasti nás všech je nemá cenu volit... Dodržování práva a etického jednání musí být podle Kalouskovy partaje „podmínkou k dosažení zisku“. Už chápete, čeho se bývalý ministr financí bojí? TOP09 prý „důsledně bojuje proti korupci“.  To není fór, to jsou programová východiska TOP09...
Co teď bude dělat Miloš Zeman, aby pomohl SPOZ a své "haškovské" skupině?
Čekat. Dělat už nemusí nic. SPOZ láká ministry. A pokud se nepletu, tak ČSSD také. Kdo bude úspěšnější, vyhraje. Prozatím bych vsadil na sociální demokracii. Řada ministrů jsou sociální demokraté a hodlají jimi zůstat – přes Sobotkovu hysterii. Ministr práce Koníček, ministryně spravedlnosti Benešová, ministr zahraničí Kohout - ti všichni by se mohli objevit na kandidátce ČSSD. A doufejme, že se objeví. Martin Pecina nejspíš povede kandidátku SPOZ. I když je také sociální demokrat – svým přesvědčením.
Zeman za ty lidi, které jmenoval do ministerských křesel, jaksi virtuálně ,,ručí". A SPOZ může získat hodně jmény, jako je Martin Pecina, kterého všichni pamatují jako ministra vnitra a možná že právě on... Ale ne, nebudu nic prozrazovat. Nechte se překvapit. Volební kampaň bude ještě zajímavá. Přece se nemohou novináři nudit...
Ve volebních průzkumech se propadá ODS. Kde nakonec ve volbách skončí? Jaká je pravděpodobnost, že nebude v příští sněmovně?
V příští sněmovně bude. Možná. Snad. Otázka bude, s kolika procenty. Před čtrnácti dny měla osm procent, teď má dle interního průzkumu, který si nechal dělat Kuba, šest procent. Tak nízké neměli občanští demokraté preference ani v době Sarajeva. Ani Klaus s nimi nechce už nic mít, prý se má kvůli němu přejmenovat Bobošíkové Suverenita... Já teď vyřknu optimistickou předpověď, že ODS dostane spravedlivých 4,5%. A Suverenita Václava Klause 4,8%. Myšlenka, že jich třeba může být také dvanáct, musí být pro Kubu strašná. Protože pak by ODS nebylo třeba. Bez totální prohry ODS ale na pravici nenastane katarze. Na odcházejících poslancích ODS to bylo dnes večer vidět. Věděli, že je to naposled.
Občany čeká volební kampaň. Jaká bude? Na co se má zodpovědný volič soustředit? Čeho si má všímat? Na co se má ptát, kam má chodit, co má číst, sledovat, konzumovat? Čemu nesmí naletět?
Bude ošklivá. Bude tvrdá. Bude nelítostná. Bude plná pomluv a útoků, odkazů na minulost, na to, jak je levice nebezpečná. Zoufalé strany v zoufalé situaci se budou uchylovat k zoufalým prostředkům. Mediální lži typu Kubiceho zpráva už účinkovat nemusí, a tak se bude se zpravodajskými informacemi pracovat různě. Kreativněji. Budou se organizovat diskreditační pasti, ne nepodobné té, do které spadl Rath. Ale z prezidentské volby už víme, že lidé si dokáží utvořit názor sami. Proti vůli médií. Mainstreamová média už svou moc ztratila. Bakalonovinám klesá náklad. Babišofrontě také. Noviny, s výjimkou Práva, navíc nyní patří těm, kteří o politickou moc sami stojí. Velkopodnikatelům a jejich lobbistům.
Zpravodajství České televize dlouhodobě neplní svou funkci média veřejné služby, pravicově propagandistické redaktory Borka, Železného a Drtinovou už mají lidé přečtené. Stejně jako sebestředného Moravce. Stejně jako komentáře Českého rozhlasu Plus, nadbíhající Schwarzenbergově TOP09. Hloupá propaganda štvavých vysílaček nefunguje, pokud je v tvrdém rozporu s realitou. Že byl k smíchu, pozná bývalý vedoucí redakce náboženského vysílání, dnes šéf ČRO Plus  Daniel Raus až po volbách.
Bude tedy dobré sledovat i nezávislá média a podle toho si utvořit názor. Jejich čtenost stoupá. Na Paralamentních listech lze oceňovat vyváženost. Levice v nich má stejný hlas jako pravice. Literární noviny se nevěnují jen literatuře, ale mají skvělou alternativně zahraničněpolitickou stránku. To, co nepřináší mainstream, zveřejňuje v nich bývalá redaktorka ČTK Tereza Spencerová. Třeba reportáže z Egypta nebo zprávy ze Sýrie. Deník Referendum je sice ovládán zeleně levicovým snílkem Patočkou, ale píší do něj mnozí, kteří nemají do České televize či Lidových novin přístup. Britské listy jsou dlouhodobě otevřené kvalitní publicistice a přinášejí výběr anglosaského zpravodajství. Také jim stále stoupá čtenost. V době internetu a facebooku jsou utajování informací a hra na „mediální monopol“ nesmyslné. Předpokládám, že většina soudných lidí si utvoří názor sama. Nesmí naletět na strašení.
Stručně řečeno – rozum do hrsti. Nevěřit nikomu. A předvolební sliby prověřovat minulými činy politiků. Nevolte politiky bez minulosti.
A teď bilanční otázka pro pamětníka: Kam zařadit právě rozpuštěnou Poslaneckou sněmovnu v žebříčku všech zákonodárných orgánů této země po roce 89? V čem byla jedinečná? V čem se na ni bude vzpomínat? Čím se zapsala do dějin?
Byla to snad nejhorší sněmovna, kterou jsem zažil. Kolik diletantů prošlo do parlamentu pouze díky bláznivému Havlovu nápadu s kroužkováním těch, kteří byli na posledních místech kandidátek... Okresní strejci, mudralové a tetky od plotny. Na jedné straně díky vykroužkování neprošel excentrický občanský demokrat Petr Štěpánek, na druhé straně bohužel z ocasu kandidátek prošli poslanci ČSSD Chvojka nebo Rykala. Mají se oba ještě moc co učit. Pokus o mladé, krásné, nové a neokoukané ztroskotal - budiž to mementem pro ty, kteří neustále touží po něčem neotřelém a netradičním. Budiž mementem pro partaje.
Proto: volte pouze ty, které znáte. Nemilosrdně vykroužkujte ty, které neznáte nebo jim nevěříte.
Do dějin se tato sněmovna zapsala tím, že začala se stoosmnáctkovou koaliční silou, něčím, co tu nebylo od devadesátých let. Ale zatímco ty křehké stojedničky vydržely celou dobu, slavná stoosmnáctka se rozpadla jako domeček z karet po dlouhé agónii. Byla to jediná sněmovna, která skončila díky milostné avantýře premiéra. Paroubka nepotopila milenka Kováčová. Topolánka nepotopila milenka Talmanová. Nečasovi a celé ODS pomohli do hrobu milenka, která dřela jako kůň a její krtečci.
Do dějin se tato sněmovna zapsala tím, že v ní bylo nejvíce vyšetřovaných, stíhaných a odsouzených poslanců. Někteří právem, jiní neprávem.
Do dějin se tato sněmovna zapsala nejhoršími zákony. Občanský zákoník je tragédie, která nesmí do praxe. Zákon o církevních restitucích je tragédie, kterou už ztěží napraví kdokoliv. sKarty jsou tragédie. Viníkem je koalice – zejména ODS a TOP09.
Proto: volte ne srdcem, ale rozumem. Volte vlastní peněženkou.

zdroj ZDE

0
Vytisknout
13082

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2013