PŘÍPAD DAVID MIRANDA:

Editoři skandinávských deníků apelují na britského premiéra, aby v Británii obnovil svobodu novinářské práce

24. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Zadržení a následné trestní vyšetřování Davida Mirandy, partnera novináře Glenna Greenwalda, ohrožuje postavení svobodného tisku na celém světě, varují šéfredaktoři několika skandinávských deníků.

V otevřeném dopise britskému premiéru Davidu Cameronovi charakterizují šéfredaktoři dánského deníku Politiken, švédského deníku Dagens Nyheter, norského deníku Aftenposten a finského listu Helsingin Sanomat zadržení Davida Mirandy jako "šikanování".

Konstatují, že události, k nimž došlo v Británii minulý týden, jsou pro ně zdrojem "vážného znepokojení", a požadují od britského premiéra, aby "znovu učinil svou vládu vedoucím obránce svobodného tisku".

Šéfredaktoři zdůrazňují klíčový význam svobodného tisku, který musí mít právo pohánět vlády a jejich výzvědné agentury k odpovědnosti. Píší: "Jsme překvapeni nedávnými činy úředníků vaší vlády proti našim kolegům v deníku Guardian a jsme hluboce znepokojeni, že hrdý obránce demokracie a svobodné debaty jako Spojené království používá zákona proti terorismu za účelem legalizace šikanování deníku Guardian i jednotlivců, kteří s ním jsou spojeni."

Dodávají: "Je hluboce znepokojující, že policie nyní oznámila trestní vyšetřování" a varují, že "dopady těchto činů mohou mít důsledky daleko za hranicemi Velké Británie a ochromí postavení svobodného tisku po celém světě".

Mezitím vyšlo najevo, že Scotland Yard se stane terčem žaloby ohledně svého zneužívání zákona proti terorismu při výsleších osob na letištích, pokud nepředá dokumentaci o tomto zneužívání zmíněného zákona Nezávislé komisi pro vyšetřování stížností na policii. Ta dala Scotland Yardu ultimatum sedm dní, aby Scotland Yard jí vydal tuto dokumentaci, jinak bude proti Scotland Yardu zakájeny právní kroky. Scotland Yard zmíněnou dokumentaci odmítá vydat.

Vyšlo také najevo, jak informuje Associated Press, že Edward Snowden si stáhl informace ze serverů NSA tak sofistikovaným způsobem, že tato americká špionážní organizace nedokázala zjistit, kterých dokumentů se vlastně Snowden zmocnil.

Mezinárodní poskytovatelé internetových služeb nyní zkoumají možnosti, jak zabránit vládním špehování internetového provozu, Internet Engineering Task Force, organizace, která vyvíjí internetové normy, navrhla systém, v němž by komunikace mezi servery a browsery byla chráněna šifrováním. Znamenalo by to, že by pro vlády, firmy a zločince bylo obtížnější špehovat uživatele internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6350

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2013