Glenn Greenwald: Jestli je někdo izolovaný a ve zranitelné pozici, je to americká a britská vláda

22. 8. 2013

čas čtení 6 minut

Nejprve Downing Street tvrdila, že byla jen informována o policejních plánech zatknout Davida Mirandu, uvedly ve středu večer Channel Four News. Teď víme, že David Cameron hrál v celé aféře týkající se prozrazené Snowdenovy dokumentace daleko dříve aktivní roli. Hrál ústřední roli ve snahách získat Snowdenovu dokumentaci z deníku Guardian. Přesvědčil svého vládního tajemníka sira Johna Heywooda, aby v té věci začal jednat. Heywoodovi bylo nařízeno, aby se spojil s Guardianem a požadoval zničení Snowdenovy dokumentace, protože by mohla být ohrožena bezpečnost státu, kdyby se ta dokumentace dostala do špatných rukou. Dnes řekl také náměstek premiéra Nick Clegg, který to také schválil, že tento postup byl lepší než jít proti Guardianu soudní cestou, protože Guardian měl tak dál možnost publikovat o Snowdenově dokumentaci články.

Deník Guardian, která má kopie Snowdenovy dokumentace v zahraničí, souhlasil, že verzi umístěnou na počítači v Londýně zničí. Výzvědní agenti tomu přihlíželi. Zásah mužů, kteří v zemi vládnou, dokazuje, jak znepokojena je britská vláda prozrazením informací o státním špehování občanů.

Poslanec Keith Vaz: Jde to na samý kořen otázky o svobodě tisku. Když může nařídit vláda prostřednictvím nejvyššího státního úředníka celostátním novinám, že informace, které ty noviny mají, musejí být zničeny.

V Americe dostal otázku mluvčí Bílého domu, jestli by Obama kdy udělal něco takového.

Josh Earnest: "Je velmi obtížné si představit situaci, kdy by něco takového bylo možné."

Briský minsitr zahraničí William Hague nevidí žádný problém.

William Hague: "Je jasné, že vláda má povinnost, když jsou informace uchovávány bez zabezpečení, které by mohly poškodit bezpečnost státu, zajistit, aby byly vráceny nebo zničeny. To je přece jednoduché."

David Miranda tvrdí, že policisté, kteří ho zadrželi na Heathrow, ho donutili, aby vydal svá internetová hesla a heslo k mobilu. Byl zadržen podle sekce 7 Zákona proti terorismu, jehož účelem je zjistit, zda je někdo terorista. Mnozí poukazují na to, že zjevně pan Miranda teroristou není a policie zneužila zákona.

Massoud Shadjareh zasedá ve Výboru pro kontrolu používání sekce 7 Zákona proti terorismu. Policii to však nezabránilo, aby zadržel podle Sekce 7 i jeho. Ptala se ho, jak často se modlí a pro koho hlasuje.

Massoud Shadjareh: "Žádné z těchto otázek neměly vůbec žádnou vazbu na terorismus a když jsem se jich ptal, proč mi ty otázky dávají, o mých názorech, o Arabském jaru v Egyptě, například, řekli: Pro nás je velmi zajímavé s vámi o těch věcech diskutovat."

David Miranda hovořil o tom, že má pocit, že byl použitím Zákona proti terorismu v Británii znásilněn. Jeho partner Glenn Greenwald to nazval "ostrým útokem na tiskové svobody".

Moderátorka Channel Four News: Hovořila jsem s Davidem Mirandou a Glennem Greenwaldem v Brazílii. Zeptala jsem se jich, zda skutečně David Miranda vezl supertajné informace od Edwarda Snowdena:

David Miranda: Nevím, jestli jsem vezl tajné informace. Cestoval jsem navštívit svou známou a ta mě požádala, abych pro Glenna něco přivezl do Brazílie. Neptal jsem se jí na to, protože oni dělají novinářskou práci a já nechci přesně vědět, co je to za dokumenty.

Moderátorka Channel Four News: Glenne Greenwalde, britská vláda je přesvědčena, že máte supertajné informace, které by mohly napomoci teroristickým útokům. Je to pravda? Je v těch informacích něco, co by mohlo ohrozit bezpečnost státu?

To je naprosto idiotské. Všechno, co britská a americká vláda za posledních pět let dělají, kdykoliv byli chyceni při něčem, co nemají dělat, například když tajně vybudovali obří špehovací systém ve snaze globálně zlikvidovat soukromí, vždycky začnou řvát a opakovat 'Terorismus! Terorismus' a doufají, že to lidi postraší natolik, že přijmou cokoliv, co vlády dělají. Teroristé už vědí velmi dobře a vědí to už mnoho let, aspoň ti z nich, kteří si ráno umějí zavázat boty, že americká a britská vláda se snaží monitorovat veškeré komunikace. My jsme neinformovali teroristy o ničem, o čem by už nevěděli. My jsme informovali Američany a Brity a lidi po celém světě o tom, co nevěděli: že ten špehovací systém je zaměřen proti nim. Bez ohledu na vazbu na jakýkoliv terorismus.

Myslíte si, že politikové v Downing Street věděli, že váš partner bude zadržen?

Glenn Greenwald: Nemám o tom konkrétní důkazy, takže nemohu říct ani jedno, ani druhé, a zjevně, jestliže byl předem informován Bílý dům o jejich úmyslu zadržet mého partnera, na Heathrow nebyli jen řadoví imigrační úředníci či policisté, kteří by mohli zvednout telefon a zavolat do Bílého domu. To se muselo odehrát na relativně vysoké úrovni britské vlády. Takže zjevně existovalo spiknutí a podpora pro zadržení mého partnera na nejvyšších úrovních americké i britské vlády. Jak se to přesně odehrálo, to nevíme, ale měli bychom to vědět.

Jejich ospravedlnění toho, co se stalo zní, že vy jste měli vysoce citlivé, jak oni říkají, ukradené informace, které by mohly napomoci teroristům a vést ke ztrátám na životech. Máte informace, který by to mohly způsobit?

Glenn Greenwald: No, my jsme dospělí a rozumíme riziku. Když jsem si uvědomil, jak rozsáhlé špehování Snowdenovy dokumenty popisují, David i já jsme dlouho hovořili o tom, že to změní náš život, že to na nás bude mít dopad různými způsoby a učinili jsme rozhodnutí přesto tu práci udělat, protože toto novinářské téma je velmi naléhavé. Věděli jsme, že se něco takovéhleho stane, čekali jsme to. Avšak podporuje nás obrovská organizace, máme obrovské množství podpory po celém světě, četné vlády, včetně brazilské vlády, která je naprosto rozhořčena kvůli tomu, co se stalo, a jsme si jisti, že lidé, kteří jsou izolováni a jsou ve zranitelném postavení, jsou americká a britská vláda.

0
Vytisknout
6523

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2013