Prezident Obama zrušil egyptsko-americké manévry, nikoliv však vojenské dotace Egyptu

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama reagoval na usmrcení více než 500 protivládních demonstrantů ze své rodinné dovolené v Martha's Vineyard. Odsoudil krveprolití, ale zdůraznil, že vývoj směrem k mírové demokracii je obtížný proces, který může trvat celá desetiletí.

"Uvědomujeme si složitost situace," řekl. "Uznáváme, že změny chtějí čas. Bude docházet k falešným začátkům a problematickým situacím. Víme, že vývoj k demokracii neprobíhá během měsíců nebo let, někdy to trvá celé generace."

Obama také upozornil, proč se Spojené státy rozhodly podpořit svržení Mohameda Mursího, prvního demokraticky zvoleného prezidenta po Mubarakovi.

"I když byl Mohamed Mursí prezidentem zvoleným v demokratických volbách, jeho vláda nebyla inkluzivní a nerespektovala názory všech Egypťanů. Víme, že mnoho Egypťanů, miliony Egypťanů, možná dokonce většina Egypťanů požadovala změnu kurzu."

Nicméně Bílý dům zdůraznil, že Spojené státy zaujaly vůči násilí v Egyptě tvrdší postoj, což vyjádřžil už ve středu ministr zahraničí John Kerry a mluvčí Josh Earnest.

Obamovo prohlášení zklame ty, kdo doufali, že Spojené státy dočasně nebo natrvalo zruší americkou vojenskou pomoc Egyptu, která dosahuje roční výše 1,3 miliardy dolarů, ale Washington si chce prostřednictvím této vojenské pomoci uchovat vliv na egyptské generály. Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5541

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2013