Americký Kongres chce omezit špehovací pravomoci NSA

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Poslanci amerického Kongresu připravují 11 legislativních opatření, jejichž cílem má být omezit špehovací pravomoci amerického Úřadu pro státní bezpečnost (National Security Agency) v důsledku podstatné změny politických postojů vůči činnosti NSA, k nimž v USA došlo od prvních odhalení amerického whistleblowera Edwarda Snowdena.

Mezi návrhy je zákon na zrušení právních pravomocí pro klíčové špehovací činnosti NSA až po umírněnější reformy tajných soudních procedur, které schvalují špehování amerických občanů. Pokud navrhovaná legislativní opatření budou schválena, bylo by to první omezení pravomocí NSA od 11. září 2001.

V americkém Kongresu nyní sílí konsensus, že je nepřijatelné, aby NSA shromažďovala miliony záznamů o telefonních rozhovorech. Tento systém špehování musí být zreformován, anebo dokonce zrušen.

I když Spojené státy "vyjádřily zklamání" nad tím, že Rusko poskytlo whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi azyl, prezident Obama sdělil během setkání v oválné pracovně v Bílém domě klíčovým poslancům z Kongresu, že je ochoten "naslouchat návrhům" jak zreformovat špehovací programy NSA, v důsledku jejichž existence se octla jeho vláda uprostřed silné kontroverze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6797

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013