Italský nejvyšší soud potvrdil rozsudek nad Berlusconim

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Nejdéle působící poválečný italský premiér Silvio Berlusconi byl po dvaceti letech právních bitev odsouzen k jednomu roku domácího vězení nebo veřejných prací. Soud ho zároveň uchránil před okamžitým pětiletým zákazem veřejné činnosti, když tuto část rozsudku soudu první instance převedl na jinou instituci, která také stanoví definitivní délku zákazu. Přesto rozsudek vytváří tlak na vládnoucí koalici a vyvolal mezi Berlusconiho příznivci hněv.

Vyšetřovatelé nakonec tvrdili, že by zákaz veřejné činnosti měl být zkrácen na tři roky. Pokud to bude potvrzeno, znamená to, že bude schopen pokračovatjako senátor a stranický šéf.

Nicméně i tak se může vládnoucí koalice premiéra Enrica Letty kvůli rozsudku dostat do problémů a premiér již čelí výzvám, aby ji rozpustil.

Berlusconi byl odsouzen za podvodné získání vysílacích práv svou společností Mediaset a daňové úniky ve výši zhruba 7 milionů eur v letech 2002 a 2003, kdy byl premiérem.

Od okamžiku svého vtupu do politiky v roce 1994 Berlusconi čelil prakticky nepřetržité řadě žalob, ale až do včerejška nakonec nikdy nebyl odsouzen.

V červnu byl navíc v první instanci odsouzen k sedmi letům odnětí svobody a doživotnímu zákazu zastávat veřejný úřad kvůli placenému sexu s nezletilou prostitutkou a zneužití úřadu při krytí tohoto činu. Může se ovšem ještě dvakrát odvolat. Kromě toho jde v říjnu před soud za údajné uplácení senátora za účelem přechodu k jiné politické straně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6321

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013