ČESKÁ LÉKAŘSKÁ KOMORA VARUJE:

Nenechte si vzít svou lékařskou praxi!

1. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Pozor na nebezpečnou novelu zákona č. 48 o veřejném zdravotním pojištění

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona, která by v případě schválení zásadním způsobem posílila moc zdravotních pojišťoven nad pacienty i poskytovateli zdravotních služeb. ČLK nebyla o tomto záměru ministerstvem informována a návrh obdržela pouze neoficiální cestou. Představenstvo ČLK jednomyslně přijalo usnesení, že komora zásadně odmítá ministerstvem zdravotnictví prezentované návrhy na změnu zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a protestuje proti nedemokratickému způsobu přípravy a prosazování tohoto pro zdravotnictví zásadního zákona.

Nenechte si vzít svou lékařskou praxi!

Ministerstvo zdravotnictví připravilo velmi nebezpečný návrh novely zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění.

Pokud by byla přijata:

  • Pacientům by kdykoliv rozhodnutím úředníka zdravotní pojišťovny mohl být odebrán jejich lékař, ale i nemocnice, protože by s nimi zdravotní pojišťovna byla oprávněna bez uvedení důvodů vypovědět smlouvu. Pokud by pacient chtěl u takového lékaře zůstat, musel by si plně hradit nejen zdravotní péči, ale i předepsané léky, rentgenová a laboratorní vyšetření, apod.
  • Výběrová řízení, určující, který lékař a jaká nemocnice budou mít nadále smlouvu se zdravotní pojišťovnou, by si řídila sama zdravotní pojišťovna, hlavním kritériem by pochopitelně byla co nejnižší cena. Zdravotnictví by tak ovládly obchodní řetězce, šlo by o konec soukromých lékařů v Čechách. Úspěšný by byl ten, kdo nejvíce ušetří na svých pacientech, případně může nabídnout dumpingové ceny.
  • Jak za první republiky v Československu, tak v řadě zemí EU nyní, rozhoduje svobodná volba pacienta. Krachuje lékař, od kterého pacienti odchází, úspěšný je ten, koho si pacienti svobodně zvolí. Nyní to má být ten, kdo získá přízeň vedení zdravotních pojišťoven, což je nesmírný prostor pro korupci a klientelismus.

Navrhovaná změna je alarmující pro lékaře i pacienty, média o ní mlčí.

Rozšiřujte tuto informaci dále.

Kontaktujte své poslance, senátory i média a zabraňme společně této prokorupční novele zákona!

MUDr. Milan Kubek, prezident ČLK

Další informace naleznete na stránkách ČLK ZDE

0
Vytisknout
12067

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013