Německý právník podal novou stížnost proti EU

10. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Německý právník Peter Gauweiler v neděli podal novou žalobu k nejvyššímu soudu kvůli programu Evropské centrální banky (ECB) na nákup vládních dluhopisů. Ve středu má týž soud rozhodnout o žalobě požadující zákaz německé účasti na tzv. Evropském stabilizačním mechanismu (ESM).

Gauweiler se snaží zvrátit rozhodnutí ECB za určitých podmínek odkupovat vládní dluhopisy zemí v ekonomických potížích, které bylo oznámeno minulý čtvrtek; a právě to by se mělo stát podmínkou německé ratifikace ESM.

Podle Gauweilera poslední krok ECB vytvořil "zcela novou situaci" z hlediska otázky, zda je existence fondu ESM slučitelná s německou ústavou. Údajně se tím riziko pro německý rozpočet stává "zcela nekalkulovatelným" a potenciální akce EC mohou porušovat práva Bundestagu vykonávat nad fondem dozor.

Může se stát, že soud shledá důvodným odložení středečního rozhodnutí až do prozkoumání nové žaloby, domnívá se Gauweiler.

Odložení dlouho očekávaného rozsudku by mohlo prodloužit období nejistoty ohledně toho, zda se Německo bude podílet na další integraci Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7287

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2012