Libyjský ministr vnitra po útocích náboženských extrémistů odstoupil

27. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Libyjský ministr Favzí Abdelalí rezignoval na protest proti parlamentní kritice série útoků na súfijské svatyně a dalšího násilí v zemi.

Favzí byl kritizován za to, že se mu nedaří situaci vyřešit. Poslední incidenty se týkaly dvou súfijských svatyní, na něž zaútočili pachatelé buldozery. Z činu jsou podezřelí ultrakonzervativní salafisté, kteří súfijské mystiky zaměřené na vnitřní život a lásku mezi lidmi obviňují z modlářství a odpadlictví.

Náboženských útoků začalo přibývat po svržení režimu plukovníka Muammara Kaddáfího. Kromě nich došlo v posledních dnech k bombovým útokům v Tripolisu a k bojům mezi znepřátelenými kmeny ve Zlintanu. Nově zvolený Všeobecný národní kongres obvinil exministra, že nedokázal zabránit zničení svatyní.

Súfismus má na území Libye dlouhou tradici a v mezinárodním měřítku patří k nejrespektovanějším směrům islámu. V sobotu byla v Tripolisu částečně zničena svatyně al-Šába al-Dahmáního. Den předtím došlo k útoku na svatyni muslimského učence Abdala Salama al-Asmara ve Zlintanu, asi 160 km jihovýchodně od Tripolisu.

Zničení svatyně ve Zlintanu následovalo po mezikmenových srážkách, při nichž zemřeli nejméně tři lidé. Týden předtím zemřely dvě osoby při výbuchu dvou automobilů během oslavy konce ramadánu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6260

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2012