Clintonová kritizovala Rusko a Čínu

7. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

V pátek vyšlo najevo, jak obrovské rozpory jsou v mezinárodním společenství ohledně Sýrie. Kofi Anna vydal otevřené varování, že světové mocnosti musejí ukončit svou "destruktivní soutěž" ohledně budoucnosti Assadova režimu. Přitom Hilary Clintonová požadovala, aby Rusko a Čína "přestaly stát v pozadí" a začaly podporovat syrský lid.

Clintonová požadovala na konferenci "Přátel Sýrie" v Paříži, aby se Rusko a Čína přípojily k třem západním členům Rady bezpečnosti OSN a začaly vyvíjet nátlak na Assadův režim ohledně eskalujícího konfliktu, při němž zahynulo 15 000 osob a hrozí destabilizovat region.

Avšak Kofi Annan, velvyslanec OSN pro Sýrii, který do Paříže záměrně necestoval a namísto toho tam vyslal své dva zástupce, konstatoval, že hašteření mezi mocnostmi musí skončit. Annan také zdůraznil, že při vyjednávání o Sýrii musí mít důležitou roli Írán - proti čemuž se Západ silně brání, protože Írán podporuje Assada.

"Přátelé Sýrie" zdůraznili, že "silnou měrou" zvýší podpporu pro syrské vzbouřence.

V pátek se po celé Sýrii znovu konaly hromadné demonstrace a docházelo k násilí. Mistní opoziční koordinační výbory uvedly, že bezpečnostní jednotky usmrtily padesát osob.

V Paříži měl na sobě francouzský prezident Hollande pásku s nápisem "mír pro Sýrii" a jeho vláda se vychloubala emigrací syrského brigadýra z elitní Republikánské gardy Manafa Tlasse. Opoziční syrské kruhy však bagatelizují význam této emigrace.

Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov odmítl kritiku Clintonové jako "nekorektní".

Minulý týden v Ženevě Rusko a Čína odmítly podpořit požadavek, aby Assad odstoupil před "změnou režimu, vedenou ze Sýrie". Annan dal najevo, že západní kritika Ruska nestačí. Uvedl: "Rusko má vliv a může naléhat na to, aby syrská vláda plně realizovala mírový plán o šesti bodech a rezoluce Rady bezpečnosti. Ale ten úkol nemůže být nechán na Rusku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10239

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2012