Dům na poříčí 2

8. 5. 2012 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Zpravodajství o domě na poříčí Vltavy v Holešovicích od události ohnutí ocelových podpěr v neděli 29. dubna znatelně prořídlo. I to je jedna z taktik, jak se taková skandální věc vytlačuje na okraj pozornosti, aby se to pak mohlo za pomoci všelijakých mluvčích patřičně "zamáznout" ve smyslu: vždyť se vlastně nic vážného nestalo, viz ČT: ZDE . Na svůj článek jsem dostal několik ohlasů, v nichž se objevil i názor, že: do toho baráku bych už nikdy nevlez. Já taky ne.

Ponechme na majitelích bytů, zdali uposlechnou chlácholení stavitelů a vrátí se do bytů s popraskanými stěnami. Na záběrech z místa je vidět, co se muselo zatím udělat. Pod průchodem, podepřeným ohnutými vzpěrami, jsou prý ještě tři podlaží garáží. Takže nestačilo provizorně podepřít desku nad průchodem, ale také stropy garáží až k podlaze té nejhlubší nad základem.

Tisíce provizorních podpěr nyní nesou váhu celého domu. To umožní odlehčení a demontáž ohnutých ocelových vzpěr, které přenášely svislé zatížení z váhy domu do sloupů v garážích.

Lépe by to bylo vidět na výkresu řezu domem ve svislé rovině, ale ten nám zpravodajové asi neposkytnou. Patrným účelem tohoto řešení bylo získat více prostoru pro garážování. Jeden ze čtenářů mi napsal, že tam ty ocelové vzpěry jsou jenom pro parádu, aby holt to vypadalo jako na lodi - Prague Marina!

No, teď už víme, že ne. Pořád trvám na své původní domněnce, že jsou ocelové vzpěry poddimenzovány a nevhodně navrženy. Kdyby byly silnější, vydržely by i zatížení, které prý, podle mluvčího Metrostavu, způsobila náhlá změna teploty. Autor projektu nás zase obdařil povzdechem, že prý dosud nic podobného neviděl...

To jsou tedy útěchy! Když bude vedro, barák spadne. Pěkně děkujeme! My jsme něco podobného viděli, alespoň ve filmu Jiřího Svobody Dům na Poříčí.

Tenkrát to byla velká událost, která vyvolala dokonce zákaz komunistického tisku. Viz Václav Černý, Paměti I, str.184, Atlantis 1994. Svobodův film ukazuje, jak se takové neštěstí dá, ve spolupráci všelijakých odborníků a mluvčích elegantně "zamáznout". Ve zřícené novostavbě Na Poříčí v listopadu 1928 zahynulo 46 dělníků. Na poříčí v Holešovicích, kromě nadějí na luxusní bydlení pro ty, kdo na to mají, zatím nikdo. Zatím...

0
Vytisknout
9880

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2012