Labouristé vyhráli anglické komunální volby na celé čáře, britská vládní koalice řeší krizi totožnosti

5. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Konzervativci a liberální demokraté, kteří tvoří současnou britskou vládní koalici, se navzájem obviňují za dramatický debakl v komunálních volbách. Šéfové obou stran David Cameron a Nick Clegg se budou snažit zabránit tomu, aby ve vládní koalici vznikly po čtvrtečním volebním debaklu rozbroje. Labouristická strana získala více než 830 křesel na komunálních úřadech. Konzervativci přišli o více než 400 křesel a liberální demokraté o více než 330. Labouristé získali 38 procent volebních hlasů, konzervativci 31 procent a liberální demokrati 16 procent.

Drtivé labouristické volební vítězství bylo poněkud poškozeno tím, že volby londýnského starosty vyhrál konzervativec Boris Johnson, avšak jeho vítězství bylo těsnější, než předpovídaly průzkumy veřejného mínění. Johnson získal 51,53 procent hlasů a labourista Ken Livingstone 48.47 procent. Livingstone způsobil v Konzervativní straně velké zděšení. Vyhlášení výsledků voleb starosty muselo být odloženo po dobu několika hodin uprostřed frašky, kdy bylo na poslední chvíli objeveno několik dosud nesečtených krabic s volebními lístky.

Napětí v britské vládní koalici je silné. V důsledku volebního debaklu chce Cameron posunout svou Konzervativní stranu daleko více doprava, šéf liberálních demokratů uvedl, že to nedopustí.

Ve Skotsku zaznamenali v komunálních volbách velké zisky skotští nacionalisté i labouristé, především na úrok liberálních demokratů, kteří se zkompromitovali účastí v londýnské vládě. Konzervativci nehrají na skotské politické scéně významnější roli. Zisky ve Skotsku zaznamenala i strana Zelených.

Zdroj: ZDE ZDE l

0
Vytisknout
5291

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2012