Šéf Anglické banky: Měli jsme křičet ze střech ohledně blížící se finanční krize

3. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Šéf Anglické banky Mervyn King přiznal, že jeho instituce měla "křičet ze střech" ohledně svých obav z blížící se katastrofy v londýnské City. Zároveň varoval, že se Británie bude z finanční krize zotavovat dlouho a pomalu.

Guvernér naléhal na britskou vládu, aby provedla reformy, které mají oddělit běžné služby bank od jejich spekulací na finančních trzích. Obvinil bývalou labouristickou vládu, že dovolila finančnímu sektoru v období před vznikem finanční krize v letech 2007-2008 hrubě riskovat.

Mervyn King uvedl, že rozhodnutí bývalého labouristického premiéra Gordona Brown odebrat Anglické bance právo regulovat britské banky znamenalo, že nemohl dělat nic víc, než "vydávat zprávy a kázat", zatímco finanční systém se začal "rozkládat".

"Nikdo sice nevěřil, že by mohly v našem moderním finančním systému největší banky zkolabovat," avšak podle Mervyna Kinga si Anglická banka byla vědoma nebezpečné situace, kdy finanční instituce půjčovaly příliš mnoho peněz.

"Věděli jsme, co se děje," řekl Mervyn King ve své přednášce, zorganizované pořadem Today v rozhlase BBC. Zdůraznil, že Anglická banka a další ústřední banky varovaly už několik let, že finanční trhy podceňují rizika, která podstupují.

Mervyn King uvedl, že si ale Anglická banka nedovedla představit, k jak obrovské katastrofě dojde, až rizika, před nimiž varovala, vykrystalizují. Krize znamenala, že se vkladatelé houfně začali vybírat své peníze ze stavební spořitelny Northern Rock - stalo se to v Británii poprvé od šedesátých let devatenáctého století! a o rok později muselo dojít k částečnému znárodnění Royal Bank of Scotland a Lloyds Banking Group.

Koncem roku 2006 britské banky půjčily 50 liber na každou 1 libru, investovanou jejich vlastními akcionáři. Vedení bank chyběla imaginace. Ředitelé bank si neuvědomovali, do jak rizikové situace se dostaly jejich instituce.

Mervyn King požadoval zásadní reformy bankovního systému, které musejí zajistit, aby banky byly lépe regulovány, aby fungovaly v rámci systému, které zajistí, že když by banka zbankrotovala, neohrozí tím vkladatele. Banky musejí být restrukturalizovány tak, aby jejich každodenní bankovní služby byly jasně odděleny od "složitých a potenciálně rizikových obchodních aktivit".

Podrobnosti v angličtině ZDE Finanční krize vedla v Británii k nejhlubší hospodářské krizi od třicátých let.

0
Vytisknout
7518

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2012