Izrael prohlásil Güntera Grasse za nežádoucí osobu

8. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Slavného německého spisovatele Güntera Grasse prohlásili v Izraeli nežádoucí osobou poté, co vydal báseň, v níž varuje, že jaderný program izraelského státu je hrozbou "už tak křehkému světovému míru". Kontroverze ohledně básně pokračovala během víkendu. Grass uvedl, že neměl v úmyslu kritizovat Izrael, ale politiku jeho současné vlády, v jejímž čele stojí Binyamin Netanyahu.

V neděli použil izraelský ministr vnitra Eli Yishai zákon zakazující bývalým nacistům vstup do země k tomu, aby vyhlásil Güntera Grasse nežádoucí osobou za to, že "rozdmychává plameny nenávisti proti státu Izrael a jeho lidu".

Někteří izraelští komentátoři však zdůraznili, že Grass upozornil na důležitou věc: že kritika Izraele se běžně zkresluje tím, že se označuje za antisemitismus. Larry Derfner napsal: "Günter Grass řekl pravdu, měl odvahu, že ji řekl, měl odvahu, když přiznal, že byl členem Waffen SS jako teenager, a tím, že se vyslovil proti útoku Izraele proti Íránu, dělá Izraeli velkou službu, zatímco většina Izraelců a amerických židů následují Bibiho Netanyahua skokem z útesu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8484

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2012