Saúdská Arábie chce vyzbrojit rebely v Sýrii

25. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Saúdský ministr zahraničí řekl na konferenci o Sýrii v Tunisu, že vyzbrojení rebelů, aby mohli bojovat proti Assadovu režimu, je "vynikající nápad". Obama se snaží použít "všech nástrojů, které jsou k dispozici", aby zabránil vraždění.

Saúdský ministr zahraničí princ Saud al-Faisal označil na konferenci o Sýrii v Tunisu návrh na vyzbrojení rebelů, aby mohli bojovat proti Assadovu režimu, za "vynikající". Saúdská delegace však později z jednání odešla poté, co obvinila přítomné z nečinnosti.

Katarský ministr zahraničí šejk Hamad bin Jassim al-Thani požadoval vytvořené arabské armády, která by "otevřela humanitární koridory a poskytla bezpečí syrskému lidu".

V syrském městě Homs začal Mezinárodní výbor Červeného kříže evakuovat ženy a děti z ohrožené čtvrti Baba Amr, kde jsou také ranění západní novináři Edith Bouvierová z deníku Le Figaro a Paul Conroy, fotograf listu Sunday Times. Červený kříž uvedl, že do nemocnice v jiné části města bylo odvezeno 27 žen a dětí.

První den třídenního summitu v Tunisku neposkytl žádné řešení rychle se zhoršující situace, i když Rusko, klíčový spojenec prezidenta Assada, přidalo svůj hlas k mezinárodním požadavkům o zavedení příměří, aby se mohla humanitární pomoc dostat do oblastí, kde je jí nutně zapotřebí.

Konference v Tunisku se účastní téměř 80 zemí a mnoho z nich chce podpořit syrské opoziční hnutí.

Ve čtvrti Baba Amr je ve vojenském obklíčení asi 20 000 obyvatel. Ani Západ ani opoziční Syrská národní rada tam nejsou považováni za zachránce. "Nic se nezměnilo, situace je stejná, stále jsme v obležení. Zabíjejí dál a naše životy nikoho nezajímají. Máme opravdu zlost. Jedná svět vůbec nějak? Prohlášení nechceme. Assad nikdy nepřestane. Bude dál zabíjet. Chceme, aby nám ochránili rodiny, děti, ženy. Potřebujeme potraviny, potřebujeme léky. Zlikvidovat tuto diktaturu. Jakákoliv ochrana pro civilisty by byla vítaná. Vojenská intervence by byla vítaná. Chceme činy na ukončení krveprolévání. Chceme, aby svrhli Bashara al_Asasda."

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová varovala, že Assad zaplatí těžkou cenu za násilí v Sýrii a dodala, že musí dovolit naléhavou humanitární pomoc. Apelovala také na syrské bezpečnostní jednotky, aby odmítali rozkazy od svých velitelů, pokud jim přikazuijí páchat násilí.

V Gaze veřejně podpořilo palestinské islámské hnutí Hamas opoziční hnutí v Sýrii, čímž Assad ztratil významného spojence. Arabská liga požaduje, aby Assad odstoupil, což on sám a jeho spojenci Čína, Rusko a Írán odmítají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9654

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2012