Papež varoval před "pokušením moci", církev však chystá kanonizaci Berlusconiho spojence

24. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Papež Benedikt XVI. varoval katolickou církev že musí odolávat pokušení moci. Ve stejnou dobu však církevní představitelé v Miláně připravují kanonizaci Dona Luigiho Giussaniho, který založil kontroverzní vatikánskou organizaci věnující se prosazování pravicové politické agendy.

Benedikt XVI. během veřejného projevu na Popeleční středu řekl, že církev čelila pokušení moci stejně, jako Ježíš na poušti, kde mu ďábel nabízel roli mesiáše daleko přesahující Boží plán, a to prostředictvím moci a ovládání. Církev a věřící podle něj čelí stejné výzvě.

Kritikové ovšem vzápětí kontrastovali papežova slova se zprávou, že v Milánu běží proces kanonizace Dona Giussaniho, jehož učení dalo vzniknout katolickému protimarxistickému uskupení Comunione e Liberazione (Společenství a osvobození), jež důsledně podporovalo expremiéra Silvia Berlusconiho.

Ultrakonzervativní laická organizace má v nejbohatším italském regionu Milánska/Lombardie silnou politickou podporu. Její vliv jí umožňuje prosazovat pravicovou sociální agendu ve věci výzkumu kmenových buněk nebo asistované smrti.

Umírněné katolické skupiny cílům a metodám Comunione e Liberazione oponují. Avšak papež Jan Pavel II. její politické kampaně podporoval a centrální role tohoto uskupení v italské politice se vloni znovu potvrdila, když se jeho přední představitel kardinál Angelo Scola stal milánským arcibiskupem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6715

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2012